ALTIN ORAN (GOLD SECTION)

Yüzyıllar boyunca sanatta uyum ve oranlandırma (proporsiyon) açısından en yetkin boyutları verdiği varsayılan düzen bağlantısı. Altın oranın elde edilmesi için çok sayıda yaklaşım ve yöntem bulunmaktaysa da en genel formül şudur; Bir doğru parçası öylesi iki parçaya ayrılmalıdır ki, küçük parçanın büyüğe oranı büyük parçanın bütüne oranına eşit olsun. Bu durumda yaklaşık olarak %61.8 değeri bulunur. Özellikle Rönesans döneminde çok ciddiye alınan ve üzerinde araştırmalar yapılan altın oran, günümüzde sanatsal yaratma alanından tümüyle silinmiştir. Altın oran bir yapıt yaratılırken kurulabilecek düzen bağlantılarından, hiç de zorunlu olmayan biridir yalnızca. Çağdaş sanat uyum ve yaratma sorunsalını tek bir formüle indirgeyen böylesi yaklaşımları yadsımaktadır.

Görsel uyumun sırrını ifade etmesi gereken geleneksel orantı. En basit haliyle, büyük olanın bütüne, küçük olanın da büyüğe doğru olması için ikiye bölünmüş bir çizgiden oluşur. Theratio \:cp (1:1.6180339...) 'irrasyoneldir', yani tam sayılarla ifade edilemez. kabaca 8:13'e eşdeğerdir. (orantı kuralı)
---
Golden section Traditional proportion whichis supposed to express the secret of visual harmony. In its simplest form it consists of a line divided into two so that the smaller part is to the larger as the larger is to the whole. Theratio \:cp (1:1.6180339...) is 'irrational', i.e. in- expressible in whole numbers. It is roughly equivalent to 8:13. (canon of proportion.)

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar