SÜPREMATİZM

1913'de Rusya'da C. Malevich tarafından başlatılan bir soyut sanat hareketi. Daha sonra süprematistler arasına El Lissitsky, L. Moholy,-Nagy, ve A. Rodchenko da katılmıştır. Akımın yandaşları resimlerinde yalnızca temel geometrik biçimleri kullanarak, De Stijl akımının ürettiklerine benzer nitelikte yapıtla vermişlerdir. Süprematizm 1920'lerde resmi ideolojiye uyum göstermediği gerekçesiyle ortadan kaldırılmış ve Malevich dışındaki izleyicileri Rusya'yı terkederek Almanya'da Bauhaus'a katılmışlardır.

Süprematizm (Lat. supremus, 'en yüksek') Kazimir Malevich tarafından Petrograd'da Süprematist Manifesto'da (1915) ilan edilen sanat hareketi. Sınırsız alanda benzer saf soyut formlar kullanan, ancak başlangıçta tasarımdaki pratik kullanımlarına aynı referansı olmayan, yapılandırmacılığın ileri görüşlü bir karşılığı.

---

Suprematism (Lat. supremus, 'highest') Art movement proclaimed in Suprematist Manifesto (191 5) in Petrograd by Kazimir Malevich. A visionary counterpart to constructivism, using similar pure abstract forms in limitless space, but initially without the same reference to their practical use in design.

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar