İŞLEVSELCİLİK (functionalism)

Sözlük anlamı olarak, yalnızca işlevi göz önüne alan bir tasarım anlayışı demekse de, modern mimarlık tarihinin belirli bir dönemini ve bir akımı ifade eder. Yaklaşık 1920 ve 1940 arasına yerleştirilebilen işlevselci dönem, mimarlıkta temel geometrik biçimleri yeğleyen bir tasarım anlayışını öngörmüştür. Uluslararası üslupta denen bu anlayış her tür eklektisist bezeme ve süslemeden arındırılmış, çağdaş teknikleri kullanan bir üslup geliştirmiştir.

İşlevselcilik İlk olarak 19. yüzyılın sonunda Amerikalı mimar Louis Sullivan tarafından dile getirilen, ancak 18. yüzyılın ampirist felsefesinin öngördüğü 'biçim işlevi takip eder' teorisi. Bu teoriye göre, yalnızca hem iyi işlev gören, hem de malzemeyi ekonomik kullanan nesneler ev ortamında kabul edilebilir.

---
The theory that 'form followsfunction', first enunciated by the Americanarchitect Louis Sullivan at the end ofthe 19th c, but anticipated by the empiricist philosophy ofthe 1 8 th c. According to this theory, onlyobjects which both function well and use material with economy are admissible in the domestic environment.

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar