ZAFER TAKI

Eski Roma'da savaş kazanan komutanlar ve İmparatorlar için inşa edilen ve genellikle yol üzerinde ya da meydanlarda konumlandırılan bir tür yapı. En basit biçimiyle bir zafer takım iki masif ayak ve aralarında bir kemerden oluşur. Dört ayaktan oluşan zafet taklarının sayısı da azımsanmayacak kadar çoktur. Antikite'den sonra zafer takı örnekleri 19. yy'a kadar görülmez. Ancak bu yüz yılda başlayan ekletizm akımıyla birlikte Eski Yunan ve Roma'ya öykünme çabaları hızlanınca, pek çok Avrupa kentinde zafer takları yeniden inşa edilir olmuşlardır. Bunlardan en ünlüsü Paris'te bulunan ve yapımına Napoleon'un buyruğuyla girişilen Arc de Triomphe'dur.

1. Genellikle bağımsız duran ve devasa ölçekte süslü bir geçit. Zafer kemerleri başlangıçta Romalıların askeri zaferleri kutlarken diktikleri geçici yapıların kalıcı versiyonları olarak inşa edilmişti (perspektif).* 2. Bir kilisedeki koro perdesi, özellikle iki yanında iki küçük açıklığın olduğu geniş bir açıklığa sahip olan.

---

Triumphal arch 1. An ornamental gateway, usually free-standing and on a massive scale. Triumphal arches were originally built as per- manent versions of the temporary structures erected by the Romans when they celebrated military triumphs, (perspective.*) 2. The choir screen in a church, especially one with a large opening flanked by two smaller ones.
 

Yorumlar