MOZAİK

Küçük boyutlu renkli parçacıkların bir düzlem üzerinde birbirlerine bitişik olarak yerleştirilmesiyle oluşturulan bezeli yüzey. Uruk kazılarında ortaya çıkarılan MÖ 2600'e ait bazı kalıntılar, mozaik tekniğinin Mezopotamya sanatında bile uygulandığını kanıtlamıştır. Bunların bir kısmı taban kesimi renkli sivri konilerin duvara çakılmasıyla yapılmıştı. Diğer bir uygulama ise geometrik biçimlerde kesilmiş küçük, renkli ögelerin bir yüzeye yapıştırılması tekniğiyle gerçekleştirilmiştir. Küp biçimli ögelerin sıva üzerine yapıştırılması tekniği, yani gerçek mozaik, ancak Antik Roma'da ortaya çıkar. Bunlar duvar ve zemin kaplaması olarak ortaya çıkar. Mozaik tekniği bu dönemden sonra pek değişmeden, Bizans'ta ve Rönesans öncesi İtalya'sında geniş ölçüde uygulanmıştır. Türk sanatında hiç görülmez.

Küçük parçaların yapıştırılmasıyla yapılan tasarım sert, renkli madde parçaları (tessera) (örneğin mermer, cam, seramik veya yarı değerli taşlar) bir tabana (opus vermiculatum.*)

---
Mosaic A design made by cementing small pieces {tesserae) of hard, coloured substances (e.g. marble, glass, ceramic or semi-precious stones) to a base, (opus vermiculatum.*)

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar