YAMATO E

Japon resim sanatında tümüyle ulusal nitelikte olduğu varsayılan bir resim akımı ya da okulu. Çin'den 8. yy'da ülkeye giren rulo resim tekniğinin, özellikle Budist konuları işlemesine karşılık, Yamato-e dindışı konuları, tarihsel ya da yazınsal metinleri resimlemeyle uğraşmıştır. Bu tür resimler gerektiğinde dürülen uzun yatay şeritler üzerine yapılmışlardır. Yapımlarında ince fırça darbeleri ve düz, homojen renk yüzeyine ağırlık veren bir teknik uygulanmıştır. 14. yy'ın sonunda Yamato-e'nin etkinliği azalır ve 16' yy'da ortadan kalkar.

yamato-e (Japonca 'Japon resmi') Japon natüralist, anlatı tarzı resim sanatı, M.Ö. Genji Hikayesi gibi Japon laik metinleri, daha önce Çinliler tarafından çoğunlukla manzara için kullanılan el parşömenleri (makemono) üzerinde resimlenmeye başladığında. Kompozisyonlar renklerle doldurulmuş taslaklara dayanıyordu ve Çin stilleriyle güçlü bir tezat oluşturuyordu. Daha sonra TOSA OKULU tarafından yeniden canlandırıldı.

---

Yamato-e (Jap. 'Japan painting') Thejapanese naturalistic, narrative style of painting, initiated in the ioth c. when Japanese secular texts such as the Tale of Genji began to be illustrated on hand scrolls (makemono), pre- viously used by the Chinese largely for landscape. Compositions were based on outline filled in with colour, and contrasted strongly with Chinese styles. It was later revived by the TOSA SCHOOL.

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar