PANTHEON

Tüm tanrılar anlamında bir Yunanca sözcük olan Pantheon, Antik Yunan ve Roma mimarlıklarında tanrıların hepsine birden adanmış tapınaklara verilen addır. Bu türden en önemli Pantheon Roma'da dairesel planlı kubbeli yapıdır. Roma imparatoru Agrippa tarafından inşa ettirilen yapı, günümüzde kilise olarak kullanılmaktadır.

Batı ülkeleri için önemli hizmetler görmüş ünlü kişilerin gömülü olduğu yapılar için de pantheon adı kullanılır. Örneğin; Paris'te Fransız devriminden sonra St. Geneieve Kilisesi Pantheon haline getirilmiştir. Pantheon bir yapıya ad olarak verilebildiği gibi, çok sayıda ünlü kişinin gömülü bulunduğu başka yapıları nitelemek için de kullanılabilir. Örneğin; Westminster,Abbey bir İngiliz Pantheon'udur.

Tüm tanrılara adanmış bir tapınak. En ünlü örnek, Roma'daki dairesel Agrippa Pantheon'udur. 25 bc ve bu nedenle o zamandan beri adı ona benzeyen tüm binalara uygulandı.
---
Pantheon (Gk 'all gods') A temple dedicated to all the gods. The most famous example is the circular Pantheon of Agrippa in Rome, built c. 25 bc, and the name has therefore since been applied to all buildings resembling it.

BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar