İKONOGRAFİ

Dinsel içerikli sanat yapıtlarında betimlenen, dinsel olay ya da kişiyle ilgili tipleşmiş, hatta bir ölçüde standartlaşmış biçim düzenleri veya kalıplarını inceleyen bilimsel disiplin. Endüstri çağı öncesinde sanat yapıtları, özellikle de dinsel sanat yapıtları sanatçıya pek az özgürlük tanıyan belirli biçim kalıplarına uymak zorundaydı. Öyle ki, bu biçim kalıpları ve sahnelerin birer de adı bulunur. Sanatçı, kendisinden istenilen sahneyi istediği biçimde kişisel yorum payı çok az olarak yapıta dönüştürürdü. Örneğin; Antikite'de, Bizans'ta, genel olarak Hıristiyan sanatında ve Budist sanatta bu alanların özel ikonografisini bilmeksizin bir sanat tarihi araştırması yapmak imkansızdır. Dolayısıyla ikonografi, sanat tarihine yardımcı bir disiplin sayılabilir. Dinsel sahneleri resmetme geleneği olmayan sanatlarda doğal olarak ikonografi'den söz edilemez. Bu nedenledir ki bir İslam ikonografisi yoktur.

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar

  1. İslâm dünyası reform ve rönesanstan korktular.Cengiz Gündoğdu," Aydınlanma İçin Kalkışma Eserinde " İslâm dünyasının ilk filozoflarını muhteşem bir yürekle anlatıyor.Kim okuyor ki ?...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Selçuklu döneminde saray duvar resimlerine rastlıyoruz. Tamamen Osmanlı İmparatorluğunun kararı ile resim sanatı yasaklandığı için durum İslam dünyasına mal ediliyor. Fakat aslında kökeni Osmanlı'ya dayanıyor. Haklısınız Osmanlı reform ve Rönesans ta geri kalmak gibi bir hataya düştü. Bahsettiğiniz kitabı muhakkak edineceğim. Saygılarımla.

      Sil

Yorum Gönder