NATÜRALİZM

Sanat yapıtında doğal gerçekliği hiçbir değişime uğratmadan, üsluplaştırıp ülküselleştirmeden betimlemeyi amaçlayan anlayış. 19. yy'da Zola tarafından yazın alanı için öne sürülmüşse de, natüralist olarak nitelenebilecek tutumlar çok eskiden beri varolmuşlardır. Örneğin; Antik Yunan ve Rönesans sanatları bir ölçüde natüralist sayılabilirler. Bununla birlikte gerçek natüralizm betimlediği gerçekliğin çirkin ya da güzel oluşuna aldırmayışıyla onlardan ayrılır.

19. yüzyılın ikinci yarısında Avrupa'da hakim olan ve ressamların sıradan hayatın önemsiz şeylerinin tasviriyle giderek daha fazla ilgilenmesine yol açan sanatsal bir eğilim. Aynı zamanda edebiyatta da bir paralelliği vardı; Zola ve Goncourt'ların romanlarında. Natüralizm, Degas, Adolf von Menzel ve Ilya Repin gibi birbirinden farklı sanatçıları etkiledi. 2. Entelektüel teoriden ziyade doğadan alınan önerilere dayanan herhangi bir sanat. Çoğu zaman Gerçekçilik ile karıştırılır.

---

An artistic tendency prevailing throughout Europe in the second half of the 19th c, which led painters to become more and more interested in the depiction of the trivia of ordinary life. It also had a parallel in literature e.g. in the novels of Zola and the Goncourts. Naturalism influenced artists otherwise as dif- ferent from one another as Degas, Adolf von Menzel and Ilya Repin. 2. Any art dependent on suggestions taken from nature rather than on intellectual theory. Often confused with Realism.

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar