İZLENİMCİLİK - EMPRESYONİZM - IMPRESSIONISM

Fransız i9.-c. Renk ve tonun daha kesin bir temsilini elde etmek için renk fiziği üzerine çağdaş bilimsel araştırmaları (Eugene Chevreul tarafından yürütülen çalışmalar dahil) kullanmaya çalışan sanat hareketi. Empresyonistlerin çoğunluğu, boyayı daha geniş, karışık vuruşlar yerine saf rengin küçük dokunuşlarıyla uyguladılar, böylece çağdaş salon sanatçılarınınkinden göz kamaştırıcı derecede daha parlak görünen resimler yaptılar. Ayrıca açık havada resim yapmaya ve stüdyoda bir sentez yapmaktan ziyade renk ve ışığın belirli bir geçici izlenimini yakalamaya çalışmaya inanıyorlardı. Hareketle bağlantılı ressamlar, 1870-71 Fransa-Prusya Savaşı'nın hemen öncesinde bir araya geldi. 1874 yılında düzenlenen İlk Empresyonist Sergide Monet, Renoir, Sisley, Pissarro, Cezanne, Degas, Guillaumin, Boudin ve Berthe Morisot'nun eserleri yer alıyordu.

İlk olarak 19. yy'ın sonlarında Fransa'da beliren bir resim akımı ve anlayışı. İlk izlenimci sergi 1874'de açılmıştır. En ünlü sanatçıları arasında Manet, Monet, Renoir, Sisley ve Degas sayılabilir. Gerçekçi anlayışın resimdeki son halkası olarak değerlendirilebilir. Gerçekten de, batı resim sanatında doğaya sadakat kaygısıyla çalışan son önemli akım izlenimcilik'tir. İzlenimciler'in algıladığı ve resmettiği biçimiyle doğa, belirli bir andaki ışık ve aydınlık etkisinden ibarettir. Dolayısıyla izlenimciler nesnelerin yalnızca biçimlerini betimlemenin ötesine giderek, onların ışık karşısındaki davranışlarını resmetmeyi amaçlamışlardır.Bu ama nedeniyledir ki İzlenimci resimde keskin konturlar ve titiz ayrıntılar görülmez. Aksine betiler çevreyi aydınlatan birer ışık kaynağı gibi -ışıma- izlenimi verirler. Türkiye'de de İzlenimci resim sanatı doğrultusunda çalışan sanatçılar ortaya çıkmıştır. Bunların başında; Namık İsmail ve İbrahim Çallı gelir. 

P. Cezanne, V. Van Gogh ve P. Gaugin  gibi snatçıların anlayışlarını nitelemek için kullanılan bir terim. Hemen hemen hepsi İzlenimci akım içinde değerlendirilebilecek olan bu sanatçılar, yine de, birbirlerinden oldukça kesin çizgilerle ayrılan bireysel üsluplar geliştirmişlerdir. Örneğin; Cezanne Kübizm'in öncüsü gibi ele alınabilir; Buna karşılık Gaugin'in çalışmaları neredeyse Ekspresyonist ürünlerdir. 

---

Impressionism French i9th-c. art movement which tried to use contemporary scientific research into the physics of colour (including work carried out by Eugene Chevreul) to achieve a more exact representation of colour and tone. The majority of the Impressionists applied paint in small touches of pure colour rather than broader, blended strokes, thus making pictures which seemed dazzlingly brighter than those of contemporary salon artists. They also believed in painting out of doors, and in trying to catch a particular fleeting impression of colour and light rather than making a synthesis in the studio. The painters connected with the movement came togetherjust before the Franco-Prussian War of 1870—71. The First Impressionist Exhibition was held in 18 74, and included work by Monet, Renoir, Sisley, Pissarro, Cezanne, Degas, Guillaumin, Boudin and Berthe Morisot.



(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar