FÜTÜRİZM (FUTURISM)

İtalyan sanatına 1910'dan 1930'lara dek egemen olan bir sanat akımı. Edebiyattan mimarlığa dek her alanda etkili olmuştur. Çağdaş endüstriyel gelişmeleri ve özellikle de hızı yücelten bir görüşten temellenmektedir. Bu görüş doğrultusunda çalışan ressam ve heykelciler nesnelerin devingenliğini betimlemeye çalışmışlardır. Bunlar arasında; V. Boccioni, C. Carra, G. Balla, G. Severini ve L. Russolo adları sayılabilir. Mimarlıkta ise Füturizm'in en güçlü temsilcisi A. Sant Elia'dır. Tüm tasarımları uygulanmadan kalan ütopik mimar, çağının olanaklarını sonuna dek zorlayan, dönemini aşan ürünler vermiştir.

Fütürizm 1909'da İtalyan yazar F.T. Marinetti. Başlangıçta tamamen edebiydi ve geleceğin teknolojik dünyasının duyumlarını ve seslerini kutlayarak dilbilgisi, sözdizimi ve mantık bağlarını kırmayı hedefliyordu. Müze sanatı 'paseist' olarak reddedildi ve yaklaşan savaş hevesle karşılandı. Giacomo Balla, Umberto Boccioni ve diğerlerinin Fütürist resim ve heykellerinde vurgu, hız izlenimi verme, eşzamanlılık ve düzlemlerin iç içe geçmesiydi. Fütürizm, bir dizi manifestoyla ve seyirciyi kargaşaya sürükleyen halka açık gösterilerle ustalıkla duyuruldu. Cubo Fütürizm'i, Dada'yı, Süprematizm'i ve Vortkizm'i etkiledi. Elmas valesi grubu Rusya'daki hareketin odak noktasıydı.

---

Futurism An art movement founded in 1909by the Italian writer F.T. Marinetti. It wasoriginally purely literary, aiming to break the bonds of grammar, syntax and logic in a celebration of the sensations and sounds of the technological world of the future. Museum art was spurned as 'passeist', and the coming war eagerly welcomed. In the Futurist painting and sculpture of Giacomo Balla, Umberto Boccioni and others, the emphasis was on giving an impression of speed, on simultaneity and on the interpenetration of planes. Futurism was skilfully publicized in a series of manifestos and in public performances in which the audience was goaded into uproar. It influenced cuboFUTURISM, DADA, SUPREMATISM, and VORTICISM. The jack of diamonds group was the focus of the movement in Russia.


(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar