SEMBOLİZM

1986'da Paris'de ortaya çıkan bir sanat hareketi. Dönemin geçerli eğilimleri olan Gerçekçilik ve İzlenimcilik'e karşıt bir yönelim olarak belirmiş ve gerçek nesneleri değil, düşünce, duygu, ülkü ve düşleri resmetme amacında olmuştur. Sembolistler maddecilik çağında yaşadıklarını ne sürerek, manevi değerleri yeniden gündeme getirmeyi amaçlamışlardır. Bu nedenler dinsel ve mistik ögeler sembolizmin içinde önemli bir yer tutmuş, resim bunları simgelerle betimlemeye çalışmıştır. En ünlü sembolistler; P. Serusier, E. Bernand, G. Klimt, E. Munch, O. Redon ve P. Puvis de Chavannes'dir.

Sembolizm Hem Avrupa edebiyatında hem de görsel sanatlarda etkili bir hareket, M.Ö. 1885'ten c. 19 10. Sembolizm, öznelliği tercih ederek nesnelliği reddetmiş ve gerçekliğin doğrudan temsilinden uzaklaşarak onun birçok farklı yönünün sentezini benimsemiş, muğlak ama güçlü semboller aracılığıyla fikirler önermeyi amaçlamıştır. Dini mistisizmi sapkın ve erotik olana duyulan ilgiyle, "ilkel" görünen şeylere duyulan ilgiyle sofistike bir yozlaşma kültünü birleştirdi. Hareketle ilişkili sanatçılar arasında Fransa'da Odilon Redon, Gustave Moreau ve Puvis de Chavannes, Belçika'da Fernand Khnopff, Hollanda'da Jan Toorop, İsviçre'de Ferdinand Hodler, Avusturya'da Gustav Klimt ve İtalya'da Giovanni Segantini vardı. Ayrıca bkz. nebiler, gül-haçlılar, Sentetizm.

----

Symbolism An influential movement, both in European literature and in the visual arts, from c. 1885 to c. 19 10. Symbolism rejected objectivity in favour of the subjective, and turned away from the direct representation of reality in favour of a synthesis of many different aspects of it, aiming to suggest ideas by means of ambiguous yet powerful symbols. It combined religious mysticism with an interest in the perverse and the erotic, an interest in whatseemed 'primitive' with a sophisticated cult ofdecadence. Among the artists associated withthe movement were Odilon Redon, GustaveMoreau and Puvis de Chavannes in France, Fernand Khnopff in Belgium, Jan Toorop in Holland, Ferdinand Hodler in Switzerland, Gustav Klimt in Austria, and Giovanni Segantini in Italy. See also nabis, rosicrucians, SYNTHETISM.

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

 

Yorumlar