Devingenlik niteliğine sahip heykel sanatı ürünü. Bu devingenlik doğal etkilerle ya da bir motor yardımıyla elde edilebilir. 1920'lerde Konstrüktivistlerce ortaya atılan kinetik sanat düşüncesi Pevsner ve Gabo kardeşlerin yazdığı manifestoda şöyle savunuluyordu; "Sanatın Mısır'dan gelme bin yıllık yanılgısından, sadece statik ritmlerden oluşabileceği yanılgısından, kendimizi kurtulmalıyız. Çağımızın duyarlılığının ana biçimi olarak, sanatın en önemli unsurlarının kinetik ritmler olduğunu belirtiyoruz." İlk kinetik heykel bu anlayışla 1920'de N. Gabo tarafından yapılan "Kinetik heykel; Yükselen ve Duran Dalga"dır. Günümüze dek bu anlayış kesintisiz olarak ürünler vermekte devam etmiştir. Kinetik sanat Modern sanatın ortaya attığı en önemli kavramlardan biridir. Onu bir anlamda heykelin bir türü değil de, yeni bir sanat dalı saymak da olanaklı. Gerçekten de kinetik sanat yapıtlarda devingenliği dördüncü boyut olarak kullandığından üç boyutlu heykellerden farklı bir tür olarak değerlendirilebilir.
Sanat vinci, mekanik veya rastgele hareket unsuru içerir veya optik tekniklerin (op art) kullanımıyla hareket yanılsaması verir. İlk kez 20. yüzyılın başlarında yapılandırmacılar tarafından kullanıldı. 1930'larda Alexander Calder tarafından cep telefonlarıyla daha da popüler hale getirildi, ancak 1950'lerde tam anlamıyla öne çıktı.
---
Art winch incorporates an element of mechanical or random movement, or whichgives the illusion of movement by the use ofoptical techniques (op art). It was first used bythe constructivists in the early 20th c. and was further popularized by Alexander Calder with his mobiles in the 1930s, but came to full prominence in the 1950s.
(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM)
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)
Yorumlar
Yorum Gönder