MİMARİ DÜZEN (ORDERS OF ARCHITECTURE)


Mimari düzenleri Romalı mimarlık tarihçisi Vitruvius (M.Ö. 1. yüzyıl) tarafından klasik mimarinin çeşitli türlerini kategorize etmek için geliştirilen bir sistem. Sistemini; kaideleri, kaideleri, başlıkları ve saçaklarıyla birlikte üç standart sütun tipine dayandırıyor. 

Dor düzeni en eski, en sade ve en sağlam görünen düzendir. Sütun yivlidir, başlık kısmı düz bir abaküse sahiptir ve ekinus pervazına dayanmaktadır. Roma Dorunun neredeyse her zaman bir temeli vardır, ancak Yunan Dorunun hiçbir zaman bir temeli yoktur. 

Friz, yivli trigliflerle dönüşümlü kare metoplara bölünmüştür. (Yunan canlanması) 

İyonik düzende daha ince bir sütun ve simetrik volütlü bir başlık bulunur. Korint düzeninde sepet içinde büyüyen bir akanthusu temsil eden bir başlık bulunur (bkz. kalathos). Romalılar ayrıca yivsiz sütunlarla basitleştirilmiş Dor düzeni olan Toskana düzenini ve İyonik ve Korint düzenini birleştiren Kompozit düzenini de tanıttılar. 

Devasa düzen, sütunların (veya bazen pilasterlerin) birden fazla kat boyunca yükseldiği herhangi bir düzendir. Eş anlamlı: dev düzen.

---

Orders of architecture A system devised by the Roman architectural historian Vitruvius (1st c. bc) to categorize the various types of classical architecture. He bases his system on three standard types ofcolumns, together with their bases, plinths, capitals and entablature. The Doric order is the oldest, plainest and sturdiest looking. 

The column is fluted, the capital has a flat abacus, resting on an echinus moulding. Roman Doric almost always has a base, but Greek Doric never

The frieze is divided into square metopes alternating with grooved triglyphs. (greek revival.*) The Ionic order has a slenderer column and a capital with symmetrical volutes. The Corinthian order has a capital which represents an acanthus growing in a basket (see kalathos). 

The Romans introduced in addition the Tuscan order, which is simplified Doric with unfluted columns, and the Composite order, which combines Ionic and Corinthian

A colossal order is any order in which the columns (or sometimes pilasters) rise through more than one storey. Synonym: giant order.

Photo: https://www.britannica.com/technology/order-architecture

BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar