ANTİK ROMA GİYSİLERİ; BRACCAE / ANCIENT ROMAN CLOTHES; BRACCAE


 Braccae İlk Romalılar pantolon giymezdi. Hem erkekler hem de kadınlar toga veya ayaklara kadar uzanan uzun bir elbise olan stola gibi güzel, bol giysiler giyerlerdi. Bacak örtüleri, Roma medeniyetinin sınırlarının ötesinde yaşayan barbarlar tarafından giyilen veya çok fakirlerin bacaklarını koruyan kaba eşyalar olarak görülüyordu. Ancak Roma İmparatorluğu'nun (MÖ 27-MS 476) askerleri uzak diyarlara doğru daha da ilerlemeye başladıkça, Galya, günümüz Fransa ve Britanya halklarının neden braccae olarak bilinen uzun pantolonlar giydiğini anlamaya başladılar. Basitçe söylemek gerekirse, bu barbar giysileri sıcak kalmak için gerekliydi. Pers, günümüz İran ve Orta Doğu gibi diğer kültürler bacakları korumak için pantolon giyerdi. Romalıların fethedilen halklardan ödünç aldığı iki pantolondan biri olan braccae, belden deri bir bağla sabitlenen ve genellikle ayak bileklerinden de bağlanan kaba yün pantolonlardı. “Braccae” kelimesinin, pantolon için kullanılan modern kelimenin kökü olduğuna inanılıyor. Feminalia'nın aksine, braccae bol kesimliydi. Daha sıcak Orta Doğu'daki pantolonlardan esinlenerek yapılanlar pamuk veya ipekten yapılmış olabilir. Braccae, imparatorluğun başkenti olan Roma'da hiçbir zaman yaygın olarak kullanılmadı ve bazı imparatorlar bunların şehirde giyilmesini yasakladı. Aslında, o kadar garip ve yabancı görünüyorlardı ki, Roma heykeltıraşlarının ve ressamlarının yabancıları tanımlama yollarından biri, onları braccae giyerken tasvir etmekti.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN

Yates, James. “Bracae.” Smith’s Dictionary: Giyim ve Süsleme Üzerine Makaleler. http://www.ukans.edu/history/index/europe/ancient_rome/ E/Roman/Texts/secondary/SMIGRA*/Bracae.html (24 Temmuz 2003'te erişildi).

---

Braccae Early Romans did not wear pants. Both men and women wore beautiful, draped garments such as the toga or the stola, a long gown that hung nearly to the feet. Leg coverings were seen as crude items, worn by the barbarians who lived beyond the borders of Roman civilization or as the leg protection of the very poor. Yet as the soldiers of the Roman Empire (27 B.C.E.–476 C.E.) began to venture further to distant lands, they began to understand why the peoples of Gaul, present-day France, and Britain wore long pants known as braccae. Simply put, these barbarian garments were needed to keep warm. Other cultures, such as those in Persia, modern-day Iran, and the Middle East, wore pants to protect the legs. One of two pairs of trousers that the Romans borrowed from conquered peoples—the other were called feminalia—braccae were crude woolen trousers that were secured at the waist with a leather tie and often tied at the ankles as well. The word “braccae” is believed to be the root of the modern word for breeches. Unlike the feminalia, braccae were loose fitting. Those that were modeled after trousers from the warmer Middle East may have been made of cotton or silk. Braccae never came into common use in Rome, the capital of the empire, and some emperors forbade them to be worn in the city. In fact, they seemed so strange and foreign that one of the ways that Roman sculptors and painters identified foreigners was to depict them wearing braccae. 

FOR MORE INFORMATION 

Yates, James. “Bracae.” Smith’s Dictionary: Articles on Clothing and Adornment. http://www.ukans.edu/history/index/europe/ancient_rome/ E/Roman/Texts/secondary/SMIGRA*/Bracae.html (accessed on July 24, 2003).

Photo: https://tr.pinterest.com/pin/55732114125040246/

Kaynak: S. Pendergast, T. Pendergast, S. Hermsen, Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear through the Ages, Thomson Gale, 2023

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar