ANTİK YUNAN GİYSİLERİ; AYAKKABILAR / ANCIENT GREEK CLOTHES; FOOTWEAR


 MÖ 3000 ile MÖ 1200 yılları arasında yaşayan Erken Minos ve Miken erkekleri ve kadınları çoğunlukla çıplak ayakla dolaşıyorlardı, ancak açık havada giymek için çeşitli sandaletleri, ayakkabıları ve botları vardı. MÖ 800 ile MÖ 146 yılları arasında yaşayan Erken Yunanlılar da bu geleneği sürdürdüler. Tüm Yunan sınıfları, bir eve veya tapınağa girerken ayakkabılarını çıkararak kapalı alanlarda çıplak ayakla dolaşıyorlardı. Bu uygulamaların kanıtı, geçmişin fiziksel kalıntılarını inceleyen arkeologlar ve bilim insanları tarafından keşfedildi. Sarayların ve tapınakların dış basamaklarının, kapalı alanlardaki basamaklardan çok daha fazla aşınmış olduğunu buldular, bu da iç mekanlarda ayakkabı giyilmediğini gösteriyor. Ancak açık alanlarda bile birçok çocuk, köle ve ayakkabı giyemeyenler ayakkabı giymiyordu. Büyük savaşçılar olarak ünlü olan anakaradaki Yunanlılar olan Spartalılar, asla ayakkabı giymeyerek gösterdikleri dayanıklılıkla övünürlerdi. Ayakkabıcılık daha gelişmiş bir zanaat haline geldikçe ve ayakkabılar daha kullanışlı ve rahat hale geldikçe, giderek daha fazla Yunanlı ayakkabı giymeye başladı. Her türlü ayakkabı çoğunlukla deriden ve ara sıra keçe, pürüzsüz kumaş veya tahtadan yapılırdı. Yunanlılar ayakkabılarının çoğunu sığır derilerini tabaklayarak yaparlardı ve en iyi ayakkabılar için dana, koyun ve keçilerin daha yumuşak derilerini işlemek için tawing adı verilen bir işlem geliştirirlerdi. Tawing, yumuşak beyaz deri ayakkabılar üretirdi. Tabaklanmış deriler doğal ten rengindeydi ancak bazen siyah, kırmızı veya sarıya boyanırdı. Çok zenginler için ayakkabılar yaldızlanabilir veya altınla kaplanabilirdi. Ayakkabılar çok sayıda stilde gelirdi. Stiller, köken yerlerine, stili moda yapan ünlü kişilere ve belirli stiller için çeşitli özel isimlere göre adlandırılırdı. Yunanlılar ayakkabılarıyla o kadar özdeşleşmişlerdi ki bazı insanlara en sevdikleri ayakkabı stilinin takma adı verilirdi.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN

Batterberry, Michael ve Ariane Batterberry. Moda: Tarihin Aynası. New York: Greenwich House, 1982. Symons, David J. Antik Yunan Kostümü. New York: Chelsea House, 1987.

---

Early Minoan and Mycenaean men and women living between about 3000 B.C.E. and 1200 B.C.E. mostly went barefoot, but they did have a variety of sandals, shoes, and boots for outdoor wear. Early Greeks living between about 800 B.C.E. and 146 B.C.E. followed this tradition as well. All classes of Greeks went barefoot when indoors, removing their shoes when entering a house or temple. The proof of these practices has been discovered by archeologists, scientists who study the physical remains of the past. They have found that the outside steps of palaces and temples are far more worn down than the indoor steps, indicating that shoes were not worn indoors. Even outdoors, however, many children, slaves, and those who could not afford them wore no shoes. The Spartans, mainland Greeks who were famous for being great warriors, prided themselves on the toughness they showed by never wearing shoes. As shoemaking became a more developed craft, and shoes became more useful and comfortable, more and more Greeks began to wear them. Footwear of all sorts was made mostly of leather, and occasionally of felt, or smooth cloth, or wood. Greeks tanned the hides of cattle for the majority of their footwear and developed a process known as tawing to cure the softer hides of calves, sheep, and goats for the finest shoes. Tawing produced soft white leather shoes. Tanned hides were a natural tan color but were sometimes dyed black, red, or yellow. For the very wealthy, shoes could be gilded, or coated in gold. Footwear came in an abundance of styles. Styles were named after the place of origin, the famous people who made the style fashionable, as well as an assortment of specific names for certain styles. Greeks identified with their footwear so much that some people were given the nickname of their favorite shoe style. 

FOR MORE INFORMATION 

Batterberry, Michael, and Ariane Batterberry. Fashion: The Mirror of History. New York: Greenwich House, 1982. Symons, David J. Costume of Ancient Greece. New York: Chelsea House, 1987.

Photo: https://tr.pinterest.com/pin/ancient-greek-shoes-a-glimpse-into-history--782570872764380337/

Kaynak: S. Pendergast, T. Pendergast, S. Hermsen, Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear through the Ages, Thomson Gale, 2023

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar