ANTİK YUNAN GİYSİLERİ; MÜCEVHERLER / ANCIENT GREEK CLOTHES; JEWELERY

Antik Yunan medeniyetinin zirve döneminde, yaklaşık MÖ 600'den MÖ 146'ya kadar, Yunan erkekleri ve kadınları, Batı dünyasında günümüze kadar devam eden kişisel süs eşyalarının takılması için bir emsal oluşturdular. Yunan toplumundaki ilk mücevher parçaları tamamen süs amaçlı değildi, bunun yerine bir giysiyi sabitlemek için bir iğne veya saçı düzenlemek için bir bant gibi belirli işlevleri vardı. Bu işlevsel parçalar daha sonra süslenerek takan kişiye dekoratif ve hoş görünmeleri sağlandı. Demirciler MÖ 3. yüzyıldan önce altın, gümüş ve bronzdan nesneler yapsalar da, bu tarihten sonra Yunan kuyumcular hem erkeklerin hem de kadınların takabileceği karmaşık tasarımlı süsler yaratmada çok yetenekli hale geldiler. Kuyumcuların becerileri, insanların tamamen dekoratif nedenlerle yapılmış mücevherlere olan isteğini artırdı. En eski takıların bir kısmı kabartmalı veya kabartmalı işçilikle süslenmiş, tasarımlı ve kabartmalı metal boncuklarla veya bükülmüş altın tellerle süslenmiş ince metal plakalar ile bazen boncukların da yer aldığı, filigran olarak bilinen altın telden yapılmış ayrıntılı tasarımlardı. MÖ 336'dan 323'e kadar, o dönemde Yunan halkının hükümdarı olan Makedonya Kralı Büyük İskender (MÖ 356-323), yoğun bir şekilde seyahat etti ve Asya'dan yakut, topaz, zümrüt, opal, inci ve elmas gibi değerli taşlar getirdi. Kısa süre sonra kuyumcular bu taşları takılara dahil ettiler. Küpeler ilk kez MÖ 900'de Yunanistan'da ortaya çıktı. Bu ilk küpeler altın veya bronz halkalardı ve kısa sürede daha büyük ve daha ayrıntılı sarkan altın toplar veya yaklaşık dört inç uzunluğunda vazo biçimli süsler haline geldi. MÖ 600'e gelindiğinde çok parçalı küpeler takılmaya başlandı. Bunlar arasında, merkezi daha büyük bir diskten zincirlere asılan ve takan kişi hareket ettikçe hoş bir ses çıkaran küçük madeni para şeklindeki parçalar vardı. Büyük İskender döneminde küpeler daha da ayrıntılı hale geldi ve sarkan figürinler ve altın çiçek sepetleri içeren tasarımlar içeriyordu. Yunanistan'da küpelerde kullanılan en eski mücevherler incilerdi. Armut şeklindeki inciler özellikle popülerdi. Yetişkin kadınlar için iki küpe popülerdi, ancak şık Yunan gençleri genellikle tek bir küpe takıyordu. Kolyeler ve bilezikler de popülerdi. Kehribar boncuklar veya inciler genellikle boyna asılırdı. Bir diğer popüler kolye tasarımı, bağlı halkalar veya diğer süsleri sallayan kısa zincirlerle altın disk veya top süslere sahip zincirler içeriyordu. En sık görülen bilezik stili, bir yılanı taklit eden kolun etrafına sarılmış altın, gümüş veya bronz bir teldi. Antik Yunanlılarınkine benzer mücevher stilleri, dünyanın dört bir yanındaki şık kadınlar tarafından takılmaya devam ediyor.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN

Cosgrave, Bronwyn. Antik Mısır'dan Günümüze Kostüm ve Modanın Tam Tarihi. New York: Checkmark Books, 2000. Norris, Herbert. Kostüm ve Moda: Avrupa Giyiminin Erken Çağlardaki Evrimi. Londra, İngiltere: J. M. Dent and Sons, 1924. Yeniden basım, New York: E. P. Dutton, 1931.

 ---

During the high point of ancient Greek civilization, from about 600 B.C.E. to 146 B.C.E., Greek men and women set a precedent for the wearing of personal ornaments that has continued in the Western world up to the present day. The first pieces of jewelry in Greek society were not purely ornamental, but instead they had specific functions, such as a pin to secure a garment or a band to manage the hair. These functional pieces were later embellished to become decorative and pleasing to the wearer. Although blacksmiths made objects out of gold, silver, and bronze before the third century B.C.E., Greek goldsmiths after this date became very skillful at creating intricately designed ornaments for both men and women to wear. The skills of the goldsmiths increased people’s desire for jewelry made for purely decorative reasons. Some of the earliest jewelry were thin metal plates embossed, or ornamented with raised work, with designs and trimmed with raised metal beads or twisted golden wire, as well as elaborate creations made of gold wire, sometimes featuring beads, that became known as filigree. From 336 to 323 B.C.E. Macedonian king Alexander the Great (356– 323 B.C.E.), ruler of the Greek people at the time, traveled extensively and brought back precious gemstones from Asia, including rubies, topazes, emeralds, opals, pearls, and diamonds. Soon jewelers incorporated these stones into jewelry. Earrings appeared for the first time in Greece in 900 B.C.E. These first earrings were golden or bronze hoops, which soon became larger and more elaborate designs of hanging gold balls or nearly four-inch-long vase-shaped ornaments. By 600 B.C.E. multipieced earrings were worn. These included small coin-shaped pieces that hung on chains from a central larger disc and made a pleasant noise as the wearer moved. During the reign of Alexander the Great earrings became even more elaborate and included designs with dangling figurines and golden flower baskets. The earliest gems to be used in earrings in Greece were pearls. Pear-shaped pearls were especially popular. Two earrings were popular for adult women, but fashionable Greek youths often wore a single earring. Necklaces and bracelets were also popular. Amber beads or pearls were often strung around the neck. Another popular necklace design featured chains with golden disc or ball ornaments with attached rings or short chains that dangled other ornaments. The bracelet style seen most often was of a gold, silver, or bronze wire twisted around the arm imitating a snake. Jewelry styles similar to those of the ancient Greeks continue to be worn by fashionable women around the world. 

FOR MORE INFORMATION 

Cosgrave, Bronwyn. The Complete History of Costume and Fashion, from Ancient Egypt to the Present Day. New York: Checkmark Books, 2000. Norris, Herbert. Costume and Fashion: The Evolution of European Dress Through the Earlier Ages. London, England: J. M. Dent and Sons, 1924. Reprint, New York: E. P. Dutton, 1931.

Photo: https://tr.pinterest.com/pin/369084131956874333/

Kaynak: S. Pendergast, T. Pendergast, S. Hermsen, Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear through the Ages, Thomson Gale, 2023

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar