Peçe Mezopotamya'da, günümüz Irak'ında, Dicle ve Fırat nehirlerinin yakınında bulunan bölge, peçe, keten, yün veya pamuktan dokunmuş ve kadınların yüzlerini halkın gözünden gizlemek için giydiği dikdörtgen bir kumaş parçasıydı. En zengin kadınların giydiği peçeler güzel olsa da, peçeler yalnızca moda nedeniyle giyilmiyordu. Peçe, yasal olarak uygulanan ilk giysilerden biriydi. Örtünün ilk kullanımı, Mezopotamya'nın yaklaşık 1380'den 612'ye kadar hükümdarları olan Asurlulara kadar uzanır. Asur imparatorluğu Basra Körfezi'nden Akdeniz'e kadar uzanıyor ve Mısır'a kadar ulaşıyordu. Oymalı taş tabletler üzerinde saklanan Asur hukuk yazıları, kadınların yüzlerinin gizlenmesine ilişkin ilk yasaların ayrıntılarını veriyor. Bu yasaların temelinde Süryani erkek ve kadınların hukuki statülerinin çok farklı olması yatmaktadır. Süryani erkekler büyük bir güce sahipken, kadınların hiçbir gücü yoktu. Kadınlar bir mülk olarak görülüyordu ve mülkiyet kocalarına geçene kadar yasal olarak babalarına aitti. Peçeyle ilgili Süryani yasaları, kadın ve erkeğin farklı statülerini zorunlu kılıyordu ve aynı zamanda kadın türleri arasındaki farkları da tanımlıyordu. Asur yasaları, eşlerin, kızların ve dul kadınların peçe takması gerektiğini belirtiyordu, ancak fahişelerin ve köle kadınların peçe takması yasaktı. Dolayısıyla peçe, bir babanın veya kocanın kızına veya karısına olan ilgisini korumanın bir yolu olarak hizmet ediyordu. Evli veya evlenecek bir kadının çekici yüzü, erkekleri peçenin altından çıkaramazdı. Eşler, kız çocukları ve dullar, toplum içinde yüzlerini kapatmadıkları için ağır şekilde cezalandırılacaktı. Ancak cezalar erkek gözlemcileri de kapsayacak şekilde genişletildi. Bir erkek, peçe takan bir fahişe veya köle kadını tanırsa ve onu bir yetkiliye bildirmezse, herkesin önünde kırbaçlanabilir (dövülebilir), sakat bırakılabilir (örneğin eli kesilebilir) veya hapsedilebilir. Örtünme geleneği yirmi birinci yüzyılda da devam ediyor. Dünya çapında milyonlarca insan tarafından uygulanan Müslüman dini, kadınların peçe kullanmasını teşvik ediyor. Müslüman dinini takip eden günümüz kadınları geleneksel olarak peçe takıyor ve Suudi Arabistan gibi bazı ülkelerde peçe takan kadınlara ilişkin yasaları uygulayan Müslüman hükümetler var.
DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN
Nemet-Nejat, Karen Rhea. Antik Mezopotamya'da Günlük Yaşam. Westport, CT: Greenwood Press, 1998. Payne, Blanche. Kostümün Tarihi: Eski Mısırlılardan Yirminci Yüzyıla. New York: Harper ve Row, 1965.
Ayrıca Bakınız:
Mezopotamya Giysileri / Mesopotamia Clothing
Mezopotamya Giysileri; Saçak / Mesopotamia Clothes; Fringe
Mezopotamya Giysileri; Şal ( Mezopotamya Giysileri; Shawl
Mezopotamya Giysileri; Şapkalar / Mesopotamian Clothes; Headwear
Mezopotamya Giysileri; Türban / Mesopotamian Clothes; Turbans
Mezopotamya Giysileri; Duvak / Mesopotamian Clothes; Veils
Mezopotamya Giysileri; Vücut Süslemeleri / Mesopotamian Clothes; Body Decoration
Mezopotamya Giysileri; Ayakkabı / Mesopotamian Clothes; Footwear
Mezopotamya Giysileri; Sandalet / Mesopotamian Clothes; Sandals
---
Veils In Mesopotamia, the region centered in present-day Iraq near the Tigris and Euphrates Rivers, a veil was a rectangular piece of cloth woven of linen, wool, or cotton and worn by women to hide their faces from public view. While the veils worn by the wealthiest women could be beautiful, veils were not worn for fashionable reasons alone. Veils were one of the first legally enforced garments. The first use of the veil dates back to the Assyrians, the rulers of Mesopotamia from about 1380 to 612 B.C.E. The Assyrian empire stretched from the Persian Gulf to the Mediterranean Sea and reached into Egypt. Assyrian legal writings preserved on engraved stone tablets detail the first laws concerning the concealment of women’s faces. The basis of these laws is found in the very different legal status of Assyrian men and women. Assyrian men enjoyed a great deal of power, while women had none. Women were considered property and legally belonged to their fathers until marriage, when ownership passed to their husbands. Assyrian laws about veils enforced the different status of men and women and also defined the differences between types of women Assyrian law dictated that wives, daughters, and widows must wear a veil, but prostitutes and slave women were forbidden from wearing a veil. The veil thus served as a way of protecting a father or husband’s interest in his daughter or wife. The alluring face of a married or marriageable woman could not tempt men from beneath a veil. Wives, daughters, and widows would be severely punished for not covering their faces in public. But punishments also extended to male observers. If a man recognized a prostitute or slave woman wearing a veil and did not report her to an authority, he could be publicly flogged (beaten), mutilated (having his hand chopped off, for example), or imprisoned. The tradition of veiling continues into the twenty-first century. The Muslim religion, which is practiced by millions of people across the globe, encourages the use of veils by women. Modernday women who follow the Muslim religion customarily wear veils, and some countries, such as Saudi Arabia, have Muslim governments that enforce laws concerning women wearing veils.
FOR MORE INFORMATION
Nemet-Nejat, Karen Rhea. Daily Life in Ancient Mesopotamia. Westport, CT: Greenwood Press, 1998. Payne, Blanche. History of Costume: From the Ancient Egyptians to the Twentieth Century. New York: Harper and Row, 1965.
Photo: https://www.pinterest.co.uk/pin/62628251045914083/
Kaynak: S. Pendergast, T. Pendergast, S. Hermsen, Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear through the Ages, Thomson Gale, 2023
Yorumlar
Yorum Gönder