ANTİK ROMA GİYSİLERİ; KADIN SAÇ STİLLERİ / ANCIENT ROMAN CLOTHES; WOMAN'S HAIRSTYLE

Roma tarihinin ilk yıllarında, kadınlar saçlarını uzun ve çok sade bir şekilde kullanma eğilimindeydiler. Saçlarını ortadan ayırıp başlarının arkasında topuz veya at kuyruğu şeklinde topluyorlardı. Kadınların kıyafetleri oldukça sade kalsa da, özellikle MÖ 27'de Roma İmparatorluğu'nun kurulmasından sonra saç modelleri giderek daha karmaşık hale geldi. Özellikle saç şekillendirme konusunda eğitilmiş kölelerin yardımıyla saçlarını kıvırıp örüyor, saçlarını başlarının üstüne ve arkasına yığıyor ve bazen de çok basit başlıklarla yerinde tutuyorlardı. Geçmişin fiziksel kalıntılarını inceleyen arkeologlar ve bilim insanları, Romalı kadınların mezarlarında saç bigudileri, tokalar ve kurdeleler de dahil olmak üzere çok çeşitli saç bakım aksesuarları keşfettiler. Hem erkekler hem de kadınlar saçlarını değiştirmek için başka yöntemlere başvurdular. Saç boyama, kadınlar arasında çok popülerdi ve sarı en sevilen renkti. Erkekler de saçlarını boyayabilirdi. Erkekler ve kadınlar ayrıca peruk ve saç eklemeleri takıyorlardı.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN

“Koma.” Smith’in Sözlüğü: Giyim ve Süsleme Üzerine Makaleler. http:// www.ukans.edu/history/index/europe/ancient_rome/E/Roman/Texts/secondary/SMIGRA*/Corona.html (erişim tarihi 24 Temmuz 2003). “Corona.” Smith’in Sözlüğü: Giyim ve Süsleme Üzerine Makaleler. http:// www.ukans.edu/history/index/europe/ancient_rome/E/Roman/Texts/secondary/SMIGRA*/Corona.html (erişim tarihi 24 Temmuz 2003). Corson, Richard. Saç Modası: İlk Beş Bin Yıl. Londra, İngiltere: Peter Owen, 2001.

---

In the early years of Roman history, women tended to wear their hair long and very simply. They parted it in the center and gathered it behind the head in a bun or a ponytail. Though women’s clothing remained fairly simple, their hairstyles grew more and more complex, especially after the founding of the Roman Empire in 27 B.C.E. With the help of slaves trained especially in hair styling, they curled and braided their hair, piling it on the top and back of their head and sometimes holding it in place with very simple headdresses. Archeologists, scientists who study the physical remains of the past, have discovered a wide array of hair grooming accessories in the tombs of Roman women, including hair curlers, pins, and ribbons. Both men and women resorted to other means to change their hair. Dyeing the hair was very popular among women, with blonde being a favorite color. Men might also dye their hair. Men and women also wore wigs and hair extensions. 

FOR MORE INFORMATION 

“Coma.” Smith’s Dictionary: Articles on Clothing and Adornment. http:// www.ukans.edu/history/index/europe/ancient_rome/E/Roman/Texts/ secondary/SMIGRA*/Coma.html (accessed on July 24, 2003). “Corona.” Smith’s Dictionary: Articles on Clothing and Adornment. http:// www.ukans.edu/history/index/europe/ancient_rome/E/Roman/Texts/ secondary/SMIGRA*/Corona.html (accessed on July 24, 2003). Corson, Richard. Fashions in Hair: The First Five Thousand Years. London, England: Peter Owen, 2001.

 Photo: https://tr.pinterest.com/pin/4855512078340556/

Kaynak: S. Pendergast, T. Pendergast, S. Hermsen, Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear through the Ages, Thomson Gale, 2023

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

 

 

Yorumlar