ANTİK MISIR DÖNEMİ GİYİM / Ancient Egypt Clothes

Eski Mısır, ilk uygarlıklar arasında en çok çalışılan ve en iyi bilinenlerden biridir. Günümüze ulaşan büyük piramitleri ve tapınakları, zenginliklerle dolu, hiyerogliflerle veya resim çizimleriyle dolu mezarlarda bulunan büyüleyici mumyalarla eski Mısır, büyüleyici bir tarihi kayıt sunuyor. Kökleri M.Ö. 4000 yıllarına kadar uzanan eski Mısır olarak bildiğimiz uygarlıklar, dağılıp Roma İmparatorluğu'nun kontrolüne geçmeden önce yaklaşık dört bin yıl boyunca varlıklarını sürdürdüler. Zirve sırasında, yaklaşık 2700 B.C.E. yaklaşık 750 B.C.E.'ye kadar, eski Mısır karmaşık ve güçlü bir medeniyet geliştirdi ve aynı zamanda kıyafet ve vücut süsleriyle ilgili büyüleyici gelenekler yarattı. Firavunların gücü İlk Mısır kültürleri, MÖ 4000'den önce Kuzey Afrika'da Nil Nehri kıyılarında oluştu. O zamandan beri Nil, Mısır kültürünün merkezinde yer alıyor. Dünyanın en büyük nehirlerinden biri olan Nil'in suları, kurak topraklarda tarımın gelişmesine olanak sağladı ve kıyılarında topluluklar oluştu. Nil, günümüz Uganda'sındaki Victoria Gölü'nden kuzeye, Sudan üzerinden Mısır'a akıyor ve Akdeniz'e boşalıyor. Antik çağda Mısır, güneyde Yukarı Mısır ve kuzeyde Aşağı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştı. Yaklaşık 3100 M.Ö. iki kültür Kral Menes'in yönetimi altında birleşti. (Ancak bazıları, iki Mısır'ı birleştiren kralın adının Kral Narmer olduğuna inanıyor.) İlk firavun oldu, Mısır'da nihai hükümdarın adıydı ve Mısır'ın iki bölgesinin birliğini simgeleyen bir taç olan pschent'i takıyordu. Mısır. Mısır, Menes zamanından itibaren hükümdarlıkları hanedan olarak bilinen firavunlar tarafından yönetiliyordu. Firavunların doğrudan tanrılarla akraba olduğu düşünülüyordu. Aslında Mısırlılar firavunların tanrı olduğuna inanıyorlardı. Firavunlar Mısır'da nihai güce sahiptiler ve dinin ve hükümetin başıydılar; verdikleri her karar sorgusuz sualsiz kabul ediliyordu. Yönettikleri toplum, firavunun gücünü tamamen kabul etti ve Mısır, batıdaki uçsuz bucaksız çöller ve doğudaki Kızıldeniz sayesinde uzun süre yabancı saldırılardan korundu. Bu nedenlerden dolayı Mısır toplumu oldukça istikrarlıydı. Firavun yaklaşık üç bin yıl boyunca firavunun yerini aldı ve giyim geleneklerinin çoğu da dahil olmak üzere Mısır kültürünün birçok unsuru bu süre boyunca aynı kaldı.

Mısır zaman çizelgesi 

Eski Mısır'ın tarihi birkaç döneme veya çağa bölünmüştür. Mısır toplumunda diğerlerinden daha fazla bilgi sahibi olduğumuz dönemler var. Bilinen dönemlerde Mısırlılar, dönemi anlatan binalar ve hiyeroglifler şeklinde toplumlarının kalıcı kayıtlarını bıraktılar. Bu zamanlar, yöneticilerin barışçıl bir şekilde birbirini takip ettiği en istikrarlı dönemlerdi. Daha az bilinen dönemlerden geriye çok az kayıt kalmıştır. İyi bilinen dönemlerden kapsamlı olarak incelenen üç dönem vardır: Eski Krallık, Orta Krallık ve Yeni Krallık. Yaklaşık MÖ 2700'den beri süren Eski Krallık dönemi. yaklaşık MÖ 2000'e kadar Mısır mimarisinin ilk büyük anıtlarının inşasına tanık olundu: Nil'in batı kıyısında, Mısır'ın şu anki başkenti Kahire yakınında bulunan Gize'deki büyük taş piramitler. Eski Krallık döneminde Mısırlılar, bugün kullandığımıza çok benzeyen doğru bir güneş takvimi geliştirdiler ve sanat ve kültür alanında büyük başarılara imza attılar. Orta Krallık dönemi yaklaşık M.Ö. 2000'den beri sürüyordu. yaklaşık 1500 M.Ö. Edebiyatta elde edilen başarılar ve Mısırlıların Ortadoğu'daki çevre kültürlerle kurdukları artan temaslarla tanınır. Mısırlılar diğer kültürlerden gelenekleri ödünç alıp hayatlarına dahil ettiler. Yeni Krallık dönemi yaklaşık MÖ 1500'den beri sürüyordu. yaklaşık 750 B.C.E. Bu süre zarfında Mısır gerçek anlamda bir imparatorluk haline geldi. Güneydeki komşularını fethetti ve kontrolünü Afrika'nın diğer bölgelerine kadar genişletti. Mısır, Yeni Krallık döneminde çok zengin oldu ve zenginliğini gösterişli tapınaklarda ve daha süslü kıyafetlerde sergiledi. Mısır toplumu yaklaşık MÖ 1000'den sonra çökmeye başladı ve MÖ 332'de Makedon lider Büyük İskender (MÖ 356-323) tarafından fethedildi. Bu noktadan itibaren eski Mısır'ın istikrarlı ve kendine özgü kültürü yavaş yavaş ortadan kayboldu. Kendine özgü Mısır kültürü Her ne kadar eski Mısır kültürü neredeyse otuz yüzyıl boyunca var olsa da, kültürün pek çok unsuru bu geniş zaman dilimi boyunca oldukça benzer kaldı. Din Mısırlılar için çok önemli olmaya devam etti. Dini ritüeller Mısır'ın günlük yaşamının her alanına eşlik ediyordu. Mısırlıların sahip olduğu temel inançlardan biri sonsuz yaşamdı. Ölümden sonra hayatın devam edeceğine inanıyorlardı, bu yüzden korudular.

ölü bedenler çok iyi. Bunu karşılayabilen insanlar kendi

mumya haline getirilmiş bedenler veya korunmuş ve

kumaşa sarılmış. Soylular, yüksek memurlar ve firavunlar her zaman iyi korunmuş ve cesetleri mezarlarda saklanmıştır.

öbür dünyada ihtiyaç duyabilecekleri eşyalarla dolu. Büyük piramitler ve tapınaklar bu mezarların en büyüğüydü ancak çağlar boyunca hırsızlar tarafından sık sık yağmalandı ve korunmuş hazinelerin çoğu yok edildi. Sağlam bulunan tek firavun mezarı, o dönemde hüküm süren genç kral Kral Tutankhamun'a aitti.

on dördüncü yüzyıl M.Ö. 1922'de keşfedilen som altın tabutu ve yakınlarda bulunan birçok zenginlik, bu firavunların yaşamlarının ne kadar zengin olduğunu gösteriyor. Bir insan mühendisliği harikası olarak günümüze kadar varlığını sürdüren eski Mısır'ın büyük piramitleri, Mısırlıların ahiret hazırlıklarını ne kadar ciddiye aldıklarını gösteriyor. Eski Mısır'daki diğer büyük istikrar kaynağı da Nil Nehri'ydi. Din ve firavunlar Mısır'daki yaşamın bir yönünü kontrol ederken, dünyanın en uzun nehri olan Nil diğer yönlerini kontrol ediyordu. Mevsimsel seller, Mısır'ın tarım ekonomisinin temelini oluşturan toprağı zenginleştirdi. Mısırlılar buğday ve keten gibi çeşitli tahıllar yetiştiriyorlardı. Ayrıca sebze de yetiştiriyorlardı. Mısır'daki büyük yerleşimlerin tümü Nil boyunca inşa edilmişti, çünkü bölgenin geri kalanının çoğu çöldü. Mısırlılar küçük kasabalarda yaşıyorlardı ve sıcak havalarda duvarların serin kalmasına yardımcı olan kerpiç tuğlalardan evler inşa ediyorlardı. Günümüz dünyasında moda her zaman değişmektedir. Ancak eski Mısır'da belirli türdeki giysiler nesiller boyu çok az değişiklikle giyilirdi. Mısırlılar için bu istikrar bir sorun değil, toplumlarının güvenli doğasının bir simgesiydi. 

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN 

Batterberry, Michael ve Ariane Batterberry. Moda: Tarihin Aynası. New York: Greenwich Evi, 1977. Chrisp, Peter. Antik Mısır Ortaya Çıktı. New York: DK Yayıncılık, 2002. Contini, Mila. Moda: Eski Mısır'dan Günümüze. James Laver tarafından düzenlenmiştir. New York: Odyssey Press, 1965. Cosgrave, Bronwyn. Kostüm ve Modanın Tam Tarihi: Eski Mısır'dan Günümüze. New York: Checkmark Books, 2000. Donoughue, Carol. Hiyerogliflerin Gizemi: Rosetta Taşının Hikayesi ve Mısır Hiyerogliflerini Çözme Yarışı. New York: Oxford University Press, 1999. Kinnaer, Jacques. Antik Mısır Sitesi. http://www.ancient-egypt.org (24 Temmuz 2003'te erişildi). Payne, Blanche, Geitel Winakor ve Jane Farrell-Beck. Kostümün Tarihi. 2. baskı. New York: HarperCollins, 1992. Shuter, Jane. Eski Mısırlılar. Austin, Teksas: Raintree Steck-Vaughn, 2000.

AYRICA BAKINIZ: 

Antik Mısır döenmi Giyim / Ancient Egypt Clothes 

Antik Mısır Giysileri / Ancient Egypt Clothes 

Antik Mısır Giyimi; Elbise / Egyptian Clothes; Dress 

Antik Mısır Giyimi; Keten / Egyptian Clothes The Importance of Linen 

Antik Mısır Giyimi; İdeal ve Gerçek / Egyptian Clothes; Ideal of Reality 

Antik Mısır Giyimi; / Ancient Egypt Clothes; Kalasiris

Antik Mısır Giyimi; Peştemal ve Pantolon Etek / Ancient Egypt Clothes Loitcloth and loit skirt

Antik Mısır Giyimi; Penis Kılıfı / Ancient Egypt Clothes; Penis sheah

Antik Mısır Giyimi; Shenti / Ancient Egypt Clothes; Shenti

Antik Mısır Giyimi; Tunik / Ancient Egypt Clothes; Tunic

Antik Mısır Giyimi; Şapkalar / Ancient Egypt Clothes; Headwear

Antik Mısır Giyimi; Başlıklar / Ancient Egypt Clothes; Headdress

Antik Mısır Giyimi; Pişent / Ancient Egypt Clothes; Pycient

Antik Mısır Giyimi; Peruklar / Ancient Egypt Clothes; Wigs

Eski Mısır Vücut Süslemeleri / Ancient Egypt Body Decoration

Antik Mısır Giyimi; Yakalar ve Pektoraller / Ancient Egypt Clothes; Collars and Pektorals

Antik Mısır; Kokulu Yağlar ve Merhemler / Ancient Egypt Fragrant Oils and Ointments

Antik Mısır; Mücevherler / Anciant Egypt; Jewelery

Antik Mısır Giyimi; Kohl / Ancient Egypt; Kohl

Antik Mısır Ayakkabılari / Ancient Egypt Footwear

Antik Mısır Giyimi; Sandalet / Ancient Egypt Clothes; Sandals

Ancient Egypt is one of the most studied and best known of the early civilizations. With its great pyramids and temples that have survived to the present day, and with the fascinating mummies found in tombs filled with riches and lined with hieroglyphs, or picture drawings, ancient Egypt provides a fascinating historical record. Tracing its roots to about 4000 B.C.E., the civilizations that we know as ancient Egypt existed for nearly four thousand years before they broke up and came under the control of the Roman Empire. During its peak, from about 2700 B.C.E. to about 750 B.C.E., ancient Egypt developed a complex and powerful civilization and also created fascinating customs surrounding dress and body ornamentation. The power of the pharaohs The first Egyptian cultures formed along the banks of the Nile River in northern Africa sometime before 4000 B.C.E. Ever since that time, the Nile has been at the center of Egyptian culture. One of earth’s great rivers, the Nile’s waters allowed for the development of agriculture in a dry land, and communities formed along its banks. The Nile flows north from Lake Victoria in present-day Uganda through Sudan and into Egypt and empties into the Mediterranean Sea. In ancient times Egypt had been divided into Upper Egypt to the south and Lower Egypt to the north. In about 3100 B.C.E. the two cultures were united under King Menes. (Some believe, however, the king who united the two Egypts was named King Narmer.) He became the first pharaoh, the Egyptian name for the ultimate ruler, and he wore the pschent, a crown that symbolized the union of the two regions of Egypt. From the time of Menes on, Egypt was ruled by pharaohs whose reign was known as a dynasty. The pharaohs were thought to be directly related to the gods. In fact, Egyptians believed that the pharaohs were gods. The pharaohs had ultimate power in Egypt and were the head of the religion and the government; any decision that they made was accepted without question. The society that they ruled over fully accepted the power of the pharaoh, and Egypt was long protected from foreign attack by the vast deserts that lay to the west and the Red Sea that lay to the east. For these reasons Egyptian society was very stable. Pharaoh succeeded pharaoh for nearly three thousand years, and many elements of Egyptian culture stayed the same throughout this time, including many of their clothing traditions.

Egyptian timeline 

The history of ancient Egypt is broken into several periods or eras. There are stretches of time in Egyptian society that we know more about than others. During the well-known periods, Egyptians left enduring records of their society in the form of buildings and hieroglyphs that describe the period. These times were the most stable, with peaceful succession of rulers. From the lesser-known periods, few records remain. Out of the well-known periods there are three that are extensively studied: the Old Kingdom, the Middle Kingdom, and the New Kingdom. The Old Kingdom period, which lasted from about 2700 B.C.E. to about 2000 B.C.E., saw the construction of the first great monuments of Egyptian architecture: the great stone pyramids at Giza on the west bank of the Nile near the current Egyptian capital of Cairo. During the Old Kingdom Egyptians developed an accurate solar calendar much like the one we use today, and they made great achievements in art and culture. The Middle Kingdom period lasted from about 2000 B.C.E. to about 1500 B.C.E. It is known for achievements made in literature and for the increasing contacts that Egyptians made with surrounding cultures in the greater Middle East. Egyptians borrowed customs from other cultures and incorporated them into their lives. The New Kingdom period lasted from about 1500 B.C.E. to about 750 B.C.E. During this time Egypt truly became an empire. It conquered its neighbors to the south and expanded its control into other parts of Africa. Egypt became very rich during the New Kingdom, and it displayed its wealth in lavish temples and more highly decorated clothes. Egyptian society began to break down after about 1000 B.C.E., and it was conquered by Macedonian leader Alexander the Great (356–323 B.C.E.) in 332 B.C.E. From that point on the stable and distinctive culture of ancient Egypt slowly disappeared. Distinctive Egyptian culture Though ancient Egyptian culture existed for nearly thirty centuries, many elements of the culture stayed quite similar over this vast span of time. Religion remained very important to the Egyptians. Religious rituals accompanied every part of Egyptian daily life. One key belief held by Egyptians was that of eternal life. They believed that life would go on after death, so they preserved dead bodies very well. Those people who could afford it had their

bodies made into mummies, or bodies that were preserved and

wrapped in cloth. Nobles, or high officials, and pharaohs were always well preserved and their bodies were kept in tombs that were

filled with goods that they might need in the afterlife. The great pyramids and temples were the greatest of these tombs but were frequently ransacked by robbers over the ages, destroying many preserved treasures. The only pharaoh’s tomb to be found intact belonged to King Tutankhamun, the young king who ruled in the

fourteenth century B.C.E. His solid gold coffin and the many richesfound nearby, which were discovered in 1922, show how rich the lives of these pharaohs must have been. The great pyramids of ancient Egypt, which survive to this day as a marvel of human engineering, show how seriously Egyptians took preparations for the afterlife. The other great source of stability in ancient Egypt was the Nile River. While religion and the pharaohs controlled one aspect of life in Egypt, the Nile—the longest river in the world—controlled other aspects. Its seasonal floods richened the soil that provided the basis for Egypt’s agricultural economy. Egyptians grew a variety of grains, such as wheat and flax. They also grew vegetables. All of the major settlements in Egypt were built along the Nile, for much of the rest of the area was desert. Egyptians lived in small towns, and they built homes from mud bricks which helped keep the walls cool in the hot temperatures. In the contemporary world fashions change all the time. But in ancient Egypt certain kinds of clothing were worn by generation after generation of people with very little change. For Egyptians, this stability was not a problem but rather a symbol of the secure nature of their society. 

FOR MORE INFORMATION 

Batterberry, Michael, and Ariane Batterberry. Fashion: The Mirror of History. New York: Greenwich House, 1977. Chrisp, Peter. Ancient Egypt Revealed. New York: DK Publishing, 2002. Contini, Mila. Fashion: From Ancient Egypt to the Present Day. Edited by James Laver. New York: Odyssey Press, 1965. Cosgrave, Bronwyn. The Complete History of Costume and Fashion: From Ancient Egypt to the Present Day. New York: Checkmark Books, 2000. Donoughue, Carol. The Mystery of the Hieroglyphs: The Story of the Rosetta Stone and the Race to Decipher Egyptian Hieroglyphs. New York: Oxford University Press, 1999. Kinnaer, Jacques. The Ancient Egypt Site. http://www.ancient-egypt.org (accessed on July 24, 2003). Payne, Blanche, Geitel Winakor, and Jane Farrell-Beck. The History of Costume. 2nd ed. New York: HarperCollins, 1992. Shuter, Jane. The Ancient Egyptians. Austin, TX: Raintree Steck-Vaughn, 2000.


 Kaynak: S. Pendergast, T. Pendergast, S. Hermsen, Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear through the Ages, Thomson Gale, 2023

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar