ANTİK MISIR GİYİMİ; PERUKLAR / ANCIENT EGYPT CLOTHES; WIGS

Üst sınıf Mısırlı erkek ve kadınlar perukları gardırobunun önemli bir parçası olarak görüyorlardı. Peruk takmak, bir kişinin Mısır toplumundaki rütbesine işaret ediyordu. Her ne kadar Mısır krallıklarının çoğunda tıraşlı bir kafa asalet işareti olsa da, Mısırlıların çoğunluğu başlarını örtülü tutuyordu. Başlıkların yerine veya özel günlerde ayrıntılı başlıklarla birlikte peruklar takıldı. Mısır yasaları kölelerin ve hizmetçilerin saçlarını tıraş etmelerini veya peruk takmalarını yasaklıyordu. Mısırlı bir peruğun tabanı, insan saçı, yün, keten, palmiye lifleri, keçe veya diğer malzemelerin tutturulduğu fiber ağlı bir takkeydi. Peruk kılları genellikle takkeden dışarı doğru çıkıntı yaparak, kullanıcılara güneşin ısısından koruma sağlayan büyük, dolgun peruklar oluşturuyordu. Çoğunlukla siyah olan peruklar da başka renklerdeydi. MÖ 14. yüzyılda yaşayan Kraliçe Nefertiti'nin koyu mavi peruk takmasıyla biliniyordu ve şenlikli peruklar bazen yaldızlıydı ya da ince altınla kaplanmıştı. Peruk saçları, Mısır'ın tüm krallıklarında dekoratif tarzlarda düzenlendi. En eski hanedanlıklar (MÖ 3200 civarında başlayan) ve Eski Mısır Krallığı (M.Ö. 2700 – yaklaşık 2000) sırasında, hem erkekler hem de kadınlar, kısa bukleler veya biraz daha uzun düz saçlardan oluşan, kısa kesilmiş peruklar takarlardı. Daha sonraki krallıklarda bazı kadınlar saçlarını uzatmaya başladı ve alttaki doğal saçlarını gösteren daha uzun ve hacimli peruklar takmaya başladı. Orta Krallık döneminde (M.Ö. 2000 – MÖ 1500), her omuzun üzerinden öne doğru uzanan saç bobinleri olan büyük peruklar tercih ediliyordu. Yeni Krallık döneminde (M.Ö. 1500 – 750 civarı) erkek peruklarının ön kısmı arka kısmına göre çok daha uzun ve daha az hacimli hale geldi; ancak kadınların perukları daha büyük hale geldi ve omuzları tamamen kapladı. Özel günler için peruklar altınla süslenir, renkli kurdelelerle örülür veya boncuklarla süslenirdi. Altın bantlar, başlıklar ve süslü saç bantlarının eklenmesiyle peruklar daha da ayrıntılı hale getirildi. Mısır'ın sıcak iklimi erkeklerin sakal takmasını rahatsız ediyordu. Ancak Mısırlılar sakalın erkeksi olduğuna inandıkları için yapay sakallar veya sakal perukları geliştirdiler. Kraliyet rütbesindeki erkekler, resmi veya bayram günleri için çenelerine kısa sakallar bağlarlardı. Kralın sakalı diğer erkeklerinkinden daha uzundu ve genellikle düz ve kalındı. Tanrılar, uçları kıvrılmış daha ince sakallarla tasvir edilmiştir. Mısırlılar, kralların tanrıların soyundan geldiğine inanıyordu ve bazı törenlerde krallar, tanrıları temsil ettiklerini göstermek için kavisli sakal takarlardı. 

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN 

Bigelow, Marybelle S. Tarihte Moda: Batı Dünyasında Giyim. Minneapolis, Minnesota: Burgess, 1970. Lister, Margot. Kostüm: Antik Çağdan Yirminci Yüzyıla Resimli Bir Araştırma. Londra, İngiltere: Herbert Jenkins, 1967. Payne, Blanche, Geitel Winakor ve Jane Farrell-Beck. Kostümün Tarihi: Antik Mezopotamya'dan Yirminci Yüzyıla Kadar. 2. baskı. New York: HarperCollins, 1992.

Antik Mısır döenmi Giyim / Ancient Egypt Clothes 

Antik Mısır Giysileri / Ancient Egypt Clothes 

Antik Mısır Giyimi; Elbise / Egyptian Clothes; Dress 

Antik Mısır Giyimi; Keten / Egyptian Clothes The Importance of Linen 

Antik Mısır Giyimi; İdeal ve Gerçek / Egyptian Clothes; Ideal of Reality 

Antik Mısır Giyimi; / Ancient Egypt Clothes; Kalasiris

Antik Mısır Giyimi; Peştemal ve Pantolon Etek / Ancient Egypt Clothes Loitcloth and loit skirt

Antik Mısır Giyimi; Penis Kılıfı / Ancient Egypt Clothes; Penis sheah

Antik Mısır Giyimi; Shenti / Ancient Egypt Clothes; Shenti

Antik Mısır Giyimi; Tunik / Ancient Egypt Clothes; Tunic

Antik Mısır Giyimi; Şapkalar / Ancient Egypt Clothes; Headwear

Antik Mısır Giyimi; Başlıklar / Ancient Egypt Clothes; Headdress

Antik Mısır Giyimi; Pişent / Ancient Egypt Clothes; Pycient

Antik Mısır Giyimi; Peruklar / Ancient Egypt Clothes; Wigs

Eski Mısır Vücut Süslemeleri / Ancient Egypt Body Decoration

Antik Mısır Giyimi; Yakalar ve Pektoraller / Ancient Egypt Clothes; Collars and Pektorals

Antik Mısır; Kokulu Yağlar ve Merhemler / Ancient Egypt Fragrant Oils and Ointments

Antik Mısır; Mücevherler / Anciant Egypt; Jewelery

Antik Mısır Giyimi; Kohl / Ancient Egypt; Kohl

Antik Mısır Ayakkabılari / Ancient Egypt Footwear

Antik Mısır Giyimi; Sandalet / Ancient Egypt Clothes; Sandals

---

Upper-class Egyptian men and women considered wigs an essential part of their wardrobe. Wearing a wig signaled a person’s rank in Egyptian society. Although a shaved head was a sign of nobility during most of the Egyptian kingdoms, the majority of Egyptians kept their heads covered. Wigs were worn in place of headdresses or, for special occasions, with elaborate headdresses. Egyptian law prohibited slaves and servants from shaving their heads or wearing wigs. The base of an Egyptian wig was a fiber-netting skullcap, with strands of human hair, wool, flax, palm fibers, felt, or other materials attached. The wig hair often stuck straight out from the skullcap, creating large, full wigs that offered wearers protection from the heat of the sun. Most often black, wigs were also other colors. Queen Nefertiti, who lived during the fourteenth century B.C.E., was known for wearing dark blue wigs, and festive wigs were sometimes gilded, or thinly coated in gold. Wig hair was arranged in decorative styles throughout all the kingdoms of Egypt. During the earliest dynasties (which began around 3200 B.C.E.) and the Old Kingdom of Egypt (c. 2700–c. 2000 B.C.E.), both men and women wore closely cropped wigs with rows of short curls or slightly longer straight hair. In later kingdoms, some women began to grow their hair longer and wore wigs of greater length and bulk that showed their natural hair beneath. By the time of the Middle Kingdom (c. 2000–c. 1500 B.C.E.), bulky wigs with hair coils draping forward over each shoulder were favored. During the New Kingdom (c. 1500–c. 750 B.C.E.) men’s wigs became much longer in the front than in the back and less bulky, but women’s wigs became larger, completely covering the shoulders. For special occasions, wigs were decorated with gold, braided with colorful ribbons, or adorned with beads. Wigs were made even more elaborate with the addition of golden bands, caps, and fancy headbands. The hot climate of Egypt made it uncomfortable for men to wear beards. However, Egyptians believed that the beard was manly, so they developed artificial beards, or beard wigs. Men of royal rank tied stubby beards on their chins for official or festive occasions. The king’s beard was longer than that of other men and was usually worn straight and thick. Gods were depicted with thinner beards that curled up at the tip. Egyptians believed that kings were descended from the gods, and in some ceremonies kings would wear a curved beard to show that they represented gods. 

FOR MORE INFORMATION 

Bigelow, Marybelle S. Fashion in History: Apparel in the Western World. Minneapolis, MN: Burgess, 1970. Lister, Margot. Costume: An Illustrated Survey from Ancient Time to the Twentieth Century. London, England: Herbert Jenkins, 1967. Payne, Blanche, Geitel Winakor, and Jane Farrell-Beck. The History of Costume: From Ancient Mesopotamia Through the Twentieth Century. 2nd ed. New York: HarperCollins, 1992.

Kaynak: S. Pendergast, T. Pendergast, S. Hermsen, Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear through the Ages, Thomson Gale, 2023

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)
 

Yorumlar