ANTİK MISIR GİYİMİ; SHENTİ / ANCIENT EGYPY CLOTHES; SHENTI

Schenti Schenti veya etek, Eski Krallık'ın ilk günlerinden (M.Ö. 2700 – M.Ö. 2000) Yeni Krallık'a (M.Ö. 1500 – M.Ö.) kadar Mısırlı soyluların veya üst sınıfın temel giysisiydi. yaklaşık MÖ 750). En temelde şenti, kalçaların etrafına sarılan ve bir ucu sıkıca sarılmış bele sıkıştırılarak veya bağlı bir kemer takılarak yerinde tutulan dikdörtgen bir kumaş parçasıydı. Şentinin kanıtı, Mısırlı soyluların iyi korunmuş mezarlarında bulunan birçok hiyerogliften veya resim çiziminden gelmektedir. İlk şalların deri veya hayvan derisinden yapıldığına inanılıyor, ancak kısa süre sonra keten tercih edilen kumaş haline geldi. Keten bir keten bitkisinden yapılıyordu ve gelişmiş bir dokuma endüstrisi tarafından üretiliyordu. Hafif bir kumaştı, Mısır'ın sıcak havasında rahattı ve Orta Krallık (M.Ö. 2000 – 1500 civarı) ve Yeni Krallık döneminde tercih edilen kıvrımlara veya kıvrımlara kolalanması veya sertleştirilmesi kolaydı. . Şentinin temel biçimi, eski Mısır'ın iki bin yılı aşkın tarihi boyunca dikkate değer ölçüde aynı kaldı. Ancak bu temel formda birçok varyasyon vardı. Schenti'deki ilk yenilik, dikdörtgen kumaşın bir ucunda yapılan kavisli bir kesimdi; bu, daha sonra bu uç kemere sokulduğunda giysinin önünde beliriyordu. Bu ön süslemeler, bir Eski Krallık örneğinde görünen saçak ve diğer örnekleri süsleyen dikey kıvrımlar ile daha ayrıntılı hale geldi. Orta Krallık zamanına gelindiğinde schenti biraz daha uzamış ve dizin hemen altına kadar ulaşmıştı. Bir diğer ekleme ise şentinin ön kısmından sarkan üçgen bir önlüktü. Önlük bel kısmındaki sivri ucu ve dizdeki düz tabanıyla bir piramite benziyordu. Bu önlük çoğu zaman kolalanırdı, bazen de kullanıcının önüne çıkacak şekilde yapılırdı. Orta Krallık ve Yeni Krallık döneminde birçok hiyeroglif, erkekleri şentilerinin üstüne daha uzun, şeffaf bir etek giyerken gösterir. Bu etekler bazen ayak bileklerine kadar sarkıyor, bazen de kolalı ve pilili oluyordu.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN

Cosgrave, Bronwyn. Kostüm ve Modanın Tam Tarihi: Eski Mısır'dan Günümüze. New York: Checkmark Books, 2000. Watson, Philip J. Eski Mısır Kostümü. New York: Chelsea Evi, 1987.

AYRICA BAKINIZ: 

Antik Mısır döenmi Giyim / Ancient Egypt Clothes 

Antik Mısır Giysileri / Ancient Egypt Clothes 

Antik Mısır Giyimi; Elbise / Egyptian Clothes; Dress 

Antik Mısır Giyimi; Keten / Egyptian Clothes The Importance of Linen 

Antik Mısır Giyimi; İdeal ve Gerçek / Egyptian Clothes; Ideal of Reality 

Antik Mısır Giyimi; / Ancient Egypt Clothes; Kalasiris

Antik Mısır Giyimi; Peştemal ve Pantolon Etek / Ancient Egypt Clothes Loitcloth and loit skirt

Antik Mısır Giyimi; Penis Kılıfı / Ancient Egypt Clothes; Penis sheah

Antik Mısır Giyimi; Shenti / Ancient Egypt Clothes; Shenti

Antik Mısır Giyimi; Tunik / Ancient Egypt Clothes; Tunic

Antik Mısır Giyimi; Şapkalar / Ancient Egypt Clothes; Headwear

Antik Mısır Giyimi; Başlıklar / Ancient Egypt Clothes; Headdress

Antik Mısır Giyimi; Pişent / Ancient Egypt Clothes; Pycient

Antik Mısır Giyimi; Peruklar / Ancient Egypt Clothes; Wigs

Eski Mısır Vücut Süslemeleri / Ancient Egypt Body Decoration

Antik Mısır Giyimi; Yakalar ve Pektoraller / Ancient Egypt Clothes; Collars and Pektorals

Antik Mısır; Kokulu Yağlar ve Merhemler / Ancient Egypt Fragrant Oils and Ointments

Antik Mısır; Mücevherler / Anciant Egypt; Jewelery

Antik Mısır Giyimi; Kohl / Ancient Egypt; Kohl

Antik Mısır Ayakkabılari / Ancient Egypt Footwear

Antik Mısır Giyimi; Sandalet / Ancient Egypt Clothes; Sandals

 ---

Schenti The schenti, or kilt, was the basic garment of the Egyptian nobleman, or upper class, from the earliest days of the Old Kingdom (c. 2700–c. 2000 B.C.E.) all the way through the New Kingdom (c. 1500–c. 750 B.C.E.). At its most basic, the schenti was a rectangular piece of cloth, wrapped around the hips and held in place by tucking one end into the tightly wrapped waist or by wearing a tied belt. Evidence of the schenti comes from the many hieroglyphs, or picture drawings, that appear in the well-preserved tombs of Egyptian nobles. It is believed that the first schenti were made of leather or animal hides, but soon linen became the preferred fabric. Linen was made from a flax plant and was produced by a well-developed weaving industry. It was a light fabric, comfortable in the hot weather of Egypt, and it was easy to starch, or stiffen, into the pleats or folds that were favored during the Middle Kingdom (c. 2000–c. 1500 B.C.E.) and the New Kingdom. The basic form of the schenti remained remarkably the same throughout the over two-thousand-year history of ancient Egypt. There were, however, many variations in this basic form. The first innovation in the schenti was a curved cut made at one end of the rectangular fabric, which then appeared in the front of the garment when that end was tucked into the belt. These front decorations grew more elaborate, with fringe appearing in one Old Kingdom example and vertical pleats adorning other examples. By the time of the Middle Kingdom, schenti had grown slightly longer, reaching to just below the knee. Another addition was a triangular apron that hung down the front of the schenti. The apron looked like a pyramid, with the pointy tip at the waistline and the flat base at the knee. This apron was often starched, sometimes in such a way that it projected out in front of the wearer. During the Middle Kingdom and the New Kingdom, many hieroglyphs show men wearing a longer, transparent skirt over the top of their schenti. Sometimes these skirts hung all the way to the ankles and, in some cases, were starched and pleated. 

FOR MORE INFORMATION 

Cosgrave, Bronwyn. The Complete History of Costume and Fashion: From Ancient Egypt to the Present Day. New York: Checkmark Books, 2000. Watson, Philip J. Costume of Ancient Egypt. New York: Chelsea House, 1987.

Kaynak: S. Pendergast, T. Pendergast, S. Hermsen, Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear through the Ages, Thomson Gale, 2023

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar