ANTİK MISIR GİYİMİ; ŞAPKALAR / ANCIENT EGYPT CLOTHES; HEADWEAR

Eski Mısırlılar görünüşlerine çok önem veriyorlardı. İnce dikili ve gösterişli kıyafetler giyerlerdi ve vücutlarına büyük özen gösterirlerdi. O zamanlar en zengin Mısırlıların (hem erkek hem de kadın) kellerini tıraş etmeleri genellikle garip karşılanıyor. Kanıtlar, başın ve yüzün temiz traşlı olmasının bir asalet işareti olduğunu gösteriyor ve üst sınıf Mısırlıların mezarlarında bulunan bakır usturalar temiz traşlı kalmanın önemini ortaya koyuyor. Fiziksel kanıtlar kullanarak uzak geçmişi inceleyen bilim insanları olan arkeologlar, Mısırlıların sıcak Mısır ikliminde kendilerini serin tutmak için tıraş olduklarına da inanıyor. Bazı Mısırlılar kellerini tıraş etseler de yine de hoş bir saç stiline sahip olmayı önemsiyorlar ve bu nedenle çeşitli şık peruklar takıyorlar. Mısırlılar yetenekli peruk yapımcılarıydı. İnsan saçından peruklar yaptılar ve perukları çeşitli saç bantları ve başlıklarla başlarına bağladılar. Yeni Krallık döneminde (M.Ö. 1500 – 750 civarı) peruklar oldukça dekoratif hale gelmiş, altın ve mücevherlerle dokunmuştu. Ancak daha fakir Mısırlılar yünden yapılmış peruklar takarlardı. Erkek Mısırlı hükümdarlar bazen özel törenler sırasında sakallı peruk takarlardı. Ancak Mısırlıların hepsi tıraş olup peruk takmıyor. Saç modelleri bir kişinin toplumdaki konumunu göstermek için kullanıldı. Küçük çocukların saçları, başlarının sağ tarafından sarkan, yan bukle adı verilen uzun bir tel dışında kısa kesilirdi. Evli kadınların da kendine özgü bir saç modeli vardı. Saçlarını kâkül (alnı kaplayan saç) ve yanlarda omuz uzunluğunda bukleler, arkada daha uzun bukleler takarlardı. Üç farklı saç uzunluğundan dolayı buna üçlü stil denir. Saç stilleri, eski Mısır'ın uzun tarihi boyunca önemli ölçüde değişti. Mısır geçmişine dair hikayeler anlatan hiyeroglif çizimler, uzun ve kısa saçın farklı zamanlarda hem erkekler hem de kadınlar için popüler olduğunu gösteriyor. Mısır tarihi boyunca her iki cinsiyet için de popüler olan bir stil, yüz için çekici bir çerçeve oluşturan, kulakların arkasına ve sonra omuzların önüne taranan uzun saçlara sahip olmaktı. Mısırlılar, peruklara ve çeşitli saç stillerine ek olarak, farklı türde şapkalar ve başlıklar da takarlardı. Mısır toplumunun zirvesinde, firavun olarak adlandırılan hükümdar, pschent olarak bilinen kendine özgü çift taç takıyordu. Belirli törenler için başka şapka türleri de giyilirdi. Tören şapkalarının birçoğu kutsal kukuletalı kobra olan uraeus figürüyle süslendi. Özellikle Yeni Krallık döneminde Mısırlılar başlarını süslemek için mücevherler ve mısır tarlalarına benzer özenle hazırlanmış örgüler kullanmışlardır. 

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN 

Batterberry, Michael ve Ariane Batterberry. Moda: Tarihin Aynası. New York: Greenwich Evi, 1977. Contini, Mila. Moda: Eski Mısır'dan Günümüze. James Laver tarafından düzenlenmiştir. New York: Odyssey Press, 1965. Corson, Richard. Saç Modası: İlk Beş Bin Yıl. Londra, İngiltere: Peter Owen, 2001. Cosgrave, Bronwyn. Kostüm ve Modanın Tam Tarihi: Eski Mısır'dan Günümüze. New York: Checkmark Books, 2000. Trasko, Mary. Cesur Yapılması Gerekenler: Olağanüstü Saçların Tarihi. New York: Flammarion, 1994. Watson, Philip J. Eski Mısır Kostümü. New York: Chelsea Evi, 1987.

Antik Mısır döenmi Giyim / Ancient Egypt Clothes 

Antik Mısır Giysileri / Ancient Egypt Clothes 

Antik Mısır Giyimi; Elbise / Egyptian Clothes; Dress 

Antik Mısır Giyimi; Keten / Egyptian Clothes The Importance of Linen 

Antik Mısır Giyimi; İdeal ve Gerçek / Egyptian Clothes; Ideal of Reality 

Antik Mısır Giyimi; / Ancient Egypt Clothes; Kalasiris

Antik Mısır Giyimi; Peştemal ve Pantolon Etek / Ancient Egypt Clothes Loitcloth and loit skirt

Antik Mısır Giyimi; Penis Kılıfı / Ancient Egypt Clothes; Penis sheah

Antik Mısır Giyimi; Shenti / Ancient Egypt Clothes; Shenti

Antik Mısır Giyimi; Tunik / Ancient Egypt Clothes; Tunic

Antik Mısır Giyimi; Şapkalar / Ancient Egypt Clothes; Headwear

Antik Mısır Giyimi; Başlıklar / Ancient Egypt Clothes; Headdress

Antik Mısır Giyimi; Pişent / Ancient Egypt Clothes; Pycient

Antik Mısır Giyimi; Peruklar / Ancient Egypt Clothes; Wigs

Eski Mısır Vücut Süslemeleri / Ancient Egypt Body Decoration

Antik Mısır Giyimi; Yakalar ve Pektoraller / Ancient Egypt Clothes; Collars and Pektorals

Antik Mısır; Kokulu Yağlar ve Merhemler / Ancient Egypt Fragrant Oils and Ointments

Antik Mısır; Mücevherler / Anciant Egypt; Jewelery

Antik Mısır Giyimi; Kohl / Ancient Egypt; Kohl

Antik Mısır Ayakkabılari / Ancient Egypt Footwear

Antik Mısır Giyimi; Sandalet / Ancient Egypt Clothes; Sandals

---

The ancient Egyptians cared very much about their appearance. They wore finely tailored and flattering clothes and took great care of their bodies. It is often considered strange then that the wealthiest Egyptians–both men and women–shaved themselves bald. Evidence indicates that being clean shaven on the head and face was a sign of nobility, and copper razors found in the tombs of upperclass Egyptians reveal the importance of staying clean shaven. Archeologists, scientists who study the distant past using physical evidence, also believe that Egyptians shaved to keep themselves cool in the hot Egyptian climate. Though some Egyptians shaved themselves bald, they still cared about having a pleasing hairstyle, and so they wore a variety of stylish wigs. Egyptians were skilled wig makers. They made wigs out of human hair and bound the wigs to their heads with various headbands and headdresses. By the time of the New Kingdom (c. 1500–c. 750 B.C.E.), wigs had become very ornamental and were woven with gold and jewels. Poorer Egyptians, however, wore wigs made from wool. Male Egyptian rulers sometimes wore beard wigs during special ceremonies. Not all Egyptians shaved and wore wigs, however. Hairstyles were used to show a person’s position in society. Young children had their hair cut short, except for a long strand called a side-lock that hung from the right side of the head. Married women also had a distinctive hairstyle. They wore their hair with bangs (hair covering the forehead) and shoulder length locks at the sides and longer locks in the back. This is called the triparti style because of the three different lengths of hair. Hairstyles did change considerably over the long history of ancient Egypt. The hieroglyphs, drawings that tell stories of the Egyptian past, indicate that long and short hair was popular for both men and women at different times. One style that was popular throughout Egyptian history for both sexes was to have long hair that was combed behind the ears and then in front of the shoulders, creating an attractive frame for the face. In addition to wigs and varying hairstyles, Egyptians wore different types of hats and headdresses. At the peak of Egyptian society, the ruler, called a pharaoh, wore the distinctive double crown known as a pschent. Other forms of headwear were worn for specific ceremonies. Many of the ceremonial hats were decorated with a figure of the uraeus, a sacred hooded cobra. Especially during the New Kingdom period, Egyptians used jewels and elaborate braiding, similar to cornrows, to decorate their heads. 

FOR MORE INFORMATION 

Batterberry, Michael, and Ariane Batterberry. Fashion: The Mirror of History. New York: Greenwich House, 1977. Contini, Mila. Fashion: From Ancient Egypt to the Present Day. Edited by James Laver. New York: Odyssey Press, 1965. Corson, Richard. Fashions in Hair: The First Five Thousand Years. London, England: Peter Owen, 2001. Cosgrave, Bronwyn. The Complete History of Costume and Fashion: From Ancient Egypt to the Present Day. New York: Checkmark Books, 2000. Trasko, Mary. Daring Do’s: A History of Extraordinary Hair. New York: Flammarion, 1994. Watson, Philip J. Costume of Ancient Egypt. New York: Chelsea House, 1987.

Photo:https://tr.pinterest.com/pin/493636809131885662/

Kaynak: S. Pendergast, T. Pendergast, S. Hermsen, Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear through the Ages, Thomson Gale, 2023

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar