ANTİK YUNAN GİYSİLERİ; ÇELENKLER / ANCIENT GREEK CLOTHES; WREATHS

Çelenkler genellikle çiçeklerden, asmalardan, yapraklardan veya yaprak veya çiçek şeklinde biçimlendirilmiş diğer malzemelerden yapılmış dairesel süslemelerdir. Modern zamanlarda çelenkler çoğunlukla ev dekorasyonu olarak kullanılmış, bir masanın üzerinde sergilenmiş veya bir kapıya asılmıştır. Bununla birlikte, MÖ altıncı yüzyılın başlarından itibaren antik Yunanistan'da çelenkler yaygın bir kişisel süslemeydi. Bir tür taç olarak başa takılan çelenkler, yalnızca dekorasyon görevi görmekle kalmıyor, aynı zamanda savaşta kazanılan bir zafer ya da işte ya da öğrenimde elde edilen bir başarı gibi büyük bir onuru da simgeliyordu. Antik çağlardan beri çelenkler ölüleri onurlandırmak için de kullanılmıştır. Antik Yunan'da insanlar doğayla olan bağlarını derinden hissetmiş ve dönemin dinlerinde doğaya önem verilmiştir. MÖ 500 civarındaki Yunanlılar için birçok çiçek ve bitkinin özel anlamları vardı ve çoğu zaman tanrılar ve tanrıçalar belirli bitkilerle özdeşleştirilirdi. Bu nedenle bitkilerin giyilmesinin belli bir önemi vardı. Kadınlar bazı çiçekleri ve yaprakları basit bir dekorasyon olarak saçlarına takmak için çelenk örseler de, diğer çelenkler yalnızca belirli özel günlerde takılırdı. Örneğin şarap ve eğlence tanrısı Dionysos'un vahşi ayinlerini kutlayanlar genellikle üzüm yapraklarından ve sarmaşıktan çelenkler takarlardı. Ünlü Yunan tiyatrolarında sahne alan oyuncuların taktığı çelenklerin yapımında da asma yapraklarından yararlanılır, çalışmalarıyla onurlandırılan şair ve bilim adamlarının başlarına defne çelenkleri konurdu. Çelenklerin konulması için yapılan bir diğer etkinlik ise atletizm müsabakalarıydı. Bunlardan en ünlüsü, Yunan tanrılarının en güçlüsü Zeus onuruna her dört yılda bir Olympia şehrinde düzenlenen Olimpiyat oyunlarıydı. Oyunlarda yarışmak için Yunanistan'ın dört bir yanından gençler geldi ve kazananlar zeytin yapraklarından taçlarla onurlandırıldı. Yunanistan'da başka oyunlar da vardı ve her birinin kendine özel çelengi vardı. Tanrı Apollon'u onurlandıran Pythian oyunlarını kazananlara, tanrının kutsal saydığı defne çelenkleri verildi. Isthmia şehrinde düzenlenen Isthmia oyunlarında çam iğnelerinden yapılmış zafer çelenkleri bulunurken, Argos'un kuzeybatısındaki bir vadi olan Nemea'da düzenlenen Nemea oyunlarında yabani maydanoz yaprakları sunuldu. Muzaffer generaller, dini ritüelleri yerine getiren rahipler ve rahibeler gibi çelenklerle taçlandırıldı. Yunanlılar yaşayan kahramanların yanı sıra tanrıların, tanrıçaların ve ünlü ölümlülerin heykellerini de çelenklerle süslediler. MÖ beşinci veya altıncı yüzyıllarda bir Yunan kapısına zeytin çelengi asılmıştı. bir erkek çocuğunun dünyaya geldiğini duyurdu. O zamanlar Yunan kadınlarının saçlarını süslü mücevherlerle süslemesi modaydı ve bazıları altın yapraklardan yapılmış çelenkler takıyordu.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN

Norris, Herbert. Kostüm ve Moda: Önceki Çağlarda Avrupa Kıyafetinin Evrimi. Londra, İngiltere: J.M. Dent and Sons, 1924. Yeniden basım, New York: E.P. Dutton, 1931.

Ayrıca Bakınız:

Antik Yunan Giysi Kültürü / Clothes Culture Ancient Greek

Antik Yunan Giysileri / Ancient Greek Clothes

Antik Yunan Giysileri; Ckalaina and Diplax / Ancient Greek Clothes; Chalaina and Diplax

Antik Yunan Giysileri; Chlyams / Ancient Greek Clothes; Chlyams

Antik Yunan Giysileri; Dorik Chiton / Ancient Greek Clothes; Dorik Chiton

Antik Yunan Giysileri; Himasyon / Ancient Greek Clothes; Himation

Antik Yunan Giysileri; İonic Chiton / Ancient Greek Clothes; İonic Chiton

Antik Yunan Giysileri; Bel Kaplamaları / Ancient Greek Clothes; Loin Coverings

Antik Yunan Giysileri; Savaş Giysileri / Ancient Greek Clothes; Military Clothes

Antik Yunan Giysileri; Minos Elbisesi / Ancient Greek Clothes; Minos Dress

Antik Yunan Giysileri; Peplos / Ancient Greek Clothes; Peplos

Antik Yunan Giysileri; Başlıklar / Ancient Greek Clothes; Headwear

Antik Yunan Giysileri; Frigya Şapkası / Ancient Greek Clothes; Phrygian Cap

Antik Yunan Giysileri; Pilos ve Petasos / Ancient Greek Clothes; Pilos and Pitasos

Antik Yunan Giysileri; Sakkos ve Sphendone / Ancient Greek Clothes; Sakkos and Sphendone

Antik Yunan Giysileri; Çelenkler / Ancient Greek Clothes; Wreaths

Antik Yunan Giysileri; Vücut Süslemeleri / Ancient Greek Clothes; Body Decotation

Antik Yunan Giysileri; Cameo ve İntaglio / Ancient Greek Clothes; Cameo and Intaglio

Antik Yunan Giysileri; Fibulae / Ancient Greek Clothes; Fibulae

Antik Yunan Giysileri; Mücevherler / Ancient Greek Clothes; Jewelery

Antik Yunan Giysileri; Makyaj / Ancient Greek Clothes; Makeup

Antik Yunan Giysileri; Metal Kuşaklar / Ancient Greek Clothes; Metal Girdless

Antik Yunan Giysileri; Parfüm / Ancient Greek Clothes; Perfume

Antik Yunan Giysileri; Ayakkabılar / Ancient Greek Clothes; Footwear

Antik Yunan Giysileri; Botlar / Ancient Greek Clothes; Boots

Antik Yunan Giysileri; Sandaletler / Ancient Greek Clothes; Sandals

---

Wreaths are circular decorations usually made of flowers, vines, leaves, or other materials fashioned in the shape of leaves or flowers. In modern times wreaths have most often been used as a household decoration, displayed on a table or hung on a door. However, in ancient Greece, beginning around the sixth century B.C.E., wreaths were a common personal adornment. Worn on the head as a sort of crown, wreaths not only served as decoration but often indicated a great honor, such as a victory in war or an achievement in work or study. Since ancient times wreaths have also been used to honor the dead. In ancient Greece people felt their connection with nature deeply, and nature was given importance in the religions of the day. For the Greeks of around 500 B.C.E., many flowers and plants had special meanings, and often gods and goddesses were identified with certain plants. Therefore, the wearing of plants had a certain significance. Though women did weave some flowers and leaves into wreaths to wear in their hair as simple decoration, other wreaths were only worn on certain special occasions. For example, those who celebrated the wild rites of Dionysus, the god of wine and merrymaking, often wore wreaths of grape leaves and ivy. Leaves of the grapevine were also used to make the wreaths worn by actors who performed in the famous Greek theaters, and laurel wreaths were placed on the heads of poets and scholars who were honored for their work. Another occasion that called for wreaths was athletic competition. The most famous of these were the Olympic games, which were held every four years in the city of Olympia in honor of Zeus, the most powerful of the Greek gods. Young men came from all over Greece to compete in the games, and winners were honored with crowns of olive leaves. There were other games around Greece, and each had its own particular wreath. Winners of the Pythian games, which honored the god Apollo, received wreaths of laurel, which was sacred to the god. The Isthmian games, held in the city of Isthmia, featured victory wreaths made of pine needles, while the Nemean games, held in Nemea, a valley northwest of Argos, offered leaves of wild parsley. Victorious generals were crowned with wreaths, as were priests and priestesses performing religious rituals. Along with living heroes the Greeks also adorned statues of gods, goddesses, and famous mortals with wreaths. An olive wreath hung on a Greek door during the fifth or sixth centuries B.C.E. announced the birth of a baby boy. It was fashionable at the time for Greek women to adorn their hair with elaborate jewelry, and some wore wreaths made of gold leaves. 

FOR MORE INFORMATION 

Norris, Herbert. Costume and Fashion: The Evolution of European Dress Through the Earlier Ages. London, England: J. M. Dent and Sons, 1924. Reprint, New York: E. P. Dutton, 1931.

Photo: https://tr.pinterest.com/pin/420101471481782681/

Kaynak: S. Pendergast, T. Pendergast, S. Hermsen, Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear through the Ages, Thomson Gale, 2023

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

 

Yorumlar