ANTİK YUNAN GİYSİLERİ; CHLYAMS/ ANCIENT GREEK CLOTHES; CHLYAMS

MÖ yedinci ve birinci yüzyıllar arasında genç Yunan erkekleri tarafından giyilen en yaygın pelerin olan chlamys (KLA-mis), yalnızca erkeklerin giydiği birkaç antik Yunan giysisinden biriydi. Çoğu Yunan tarzı gibi, tek omuzdan iğneyle tutturulmuş tek dikdörtgen kumaştan yapılmış kısa bir pelerindi. Kaba yünlü kumaştan dokunan örtü, kullanıcıya sıcaklık ve hava koşullarına karşı koruma sağlarken aynı zamanda aktif Yunan erkeğine hareket özgürlüğü de sağlıyordu. Makedonyalı general Büyük İskender'in (MÖ 356-323) Pers ve Mısır'ı fethettiği MÖ dördüncü yüzyılın sonlarına kadar, Yunanistan'a yeni moda etkileri getirene kadar, Yunan kıyafetlerinin çoğu yüzyıllar boyunca hem erkekler hem de kadınlar tarafından giyiliyordu. Erkekler ve kadınlar chitonlarını (tuniklerini) ve himationlarını (pelerinlerini) farklı şekilde giyebilirler veya farklı renk ve desenlerle süsleyebilirler, ancak çok az giysi yalnızca bir cinsiyet tarafından giyilmek üzere tasarlanmıştır. Chlamys yalnızca erkeklerin giydiği tek parça giysiydi. Askerlerin, atlıların, gezginlerin ve bu maceracı gençlerin gösterişli modalarını taklit etmek isteyenlerin tercih ettiği, kısa ve sıcak tutan bir pelerindi. Genellikle yaklaşık yetmiş iki inç x elli dört inç boyutlarında, dokuma yünden bir dikdörtgen olan chlamys'in kenarları da yuvarlatılabilir. Pelerin, sol omzun üzerinden sarılarak ve sağ omzun üzerinden birbirine tutturularak giyilirdi. Bu, sağ kolun bir kılıcı veya atın dizginlerini tutabilmesi için serbest kalmasını sağlarken, vücudun geri kalan kısmının çoğunu kaplıyordu. Gezginler arasında popüler olan chlamys, gece boyunca kamp yaparken battaniye olarak da kullanılabilir. Çoğu zaman, kullanıcının pelerinini zarif bir şekilde örtmesine yardımcı olmak için kumaşın köşelerine metal ağırlıklar dikilirdi. Pek çok Yunan erkeği klamiyi chiton gibi başka bir giysinin üzerine giyse de, pelerini tek başına giymek de aynı derecede yaygındı. Yunan sanatına ait pek çok eserde, Yunan şehirleri ve kasabaları arasında iletişimi sağlayan haberciler, yalnızca chlamy'ler ve petasos adı verilen geniş kenarlı seyahat şapkaları takarken tasvir ediliyor; her ikisi de o zamanın tipik seyahat kıyafetleriydi.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN

Bigelow, Marybelle S. Tarihte Moda: Batı Elbisesi, Tarih Öncesinden Günümüze. Minneapolis, Minnesota: Burgess Publishing, 1970. Laver, James. Kostüm ve Moda: Kısa Bir Tarih. New York: Thames ve Hudson, 2002.

Ayrıca Bakınız:

Antik Yunan Giysi Kültürü / Clothes Culture Ancient Greek

Antik Yunan Giysileri / Ancient Greek Clothes

Antik Yunan Giysileri; Ckalaina and Diplax / Ancient Greek Clothes; Chalaina and Diplax

Antik Yunan Giysileri; Chlyams / Ancient Greek Clothes; Chlyams

Antik Yunan Giysileri; Dorik Chiton / Ancient Greek Clothes; Dorik Chiton

Antik Yunan Giysileri; Himasyon / Ancient Greek Clothes; Himation

Antik Yunan Giysileri; İonic Chiton / Ancient Greek Clothes; İonic Chiton

Antik Yunan Giysileri; Bel Kaplamaları / Ancient Greek Clothes; Loin Coverings

Antik Yunan Giysileri; Savaş Giysileri / Ancient Greek Clothes; Military Clothes

Antik Yunan Giysileri; Minos Elbisesi / Ancient Greek Clothes; Minos Dress

Antik Yunan Giysileri; Peplos / Ancient Greek Clothes; Peplos

Antik Yunan Giysileri; Başlıklar / Ancient Greek Clothes; Headwear

Antik Yunan Giysileri; Frigya Şapkası / Ancient Greek Clothes; Phrygian Cap

Antik Yunan Giysileri; Pilos ve Petasos / Ancient Greek Clothes; Pilos and Pitasos

Antik Yunan Giysileri; Sakkos ve Sphendone / Ancient Greek Clothes; Sakkos and Sphendone

Antik Yunan Giysileri; Çelenkler / Ancient Greek Clothes; Wreaths

Antik Yunan Giysileri; Vücut Süslemeleri / Ancient Greek Clothes; Body Decotation

Antik Yunan Giysileri; Cameo ve İntaglio / Ancient Greek Clothes; Cameo and Intaglio

Antik Yunan Giysileri; Fibulae / Ancient Greek Clothes; Fibulae

Antik Yunan Giysileri; Mücevherler / Ancient Greek Clothes; Jewelery

Antik Yunan Giysileri; Makyaj / Ancient Greek Clothes; Makeup

Antik Yunan Giysileri; Metal Kuşaklar / Ancient Greek Clothes; Metal Girdless

Antik Yunan Giysileri; Parfüm / Ancient Greek Clothes; Perfume

Antik Yunan Giysileri; Ayakkabılar / Ancient Greek Clothes; Footwear

Antik Yunan Giysileri; Botlar / Ancient Greek Clothes; Boots

Antik Yunan Giysileri; Sandaletler / Ancient Greek Clothes; Sandals

---

The most common cloak worn by young Greek men between the seventh and first centuries B.C.E., the chlamys (KLA-mis) was one of the few items of ancient Greek clothing worn exclusively by men. It was a short cape, fashioned, like most Greek styles, from a single rectangle of fabric fastened with a pin at one shoulder. Woven of coarse woolen cloth, the chlamys offered the wearer warmth and protection from the weather, while still giving freedom of movement to the active Greek man. Until the later part of the fourth century B.C.E., when Macedonian general Alexander the Great’s (356–323 B.C.E.) conquests of Persia and Egypt brought new fashion influences to Greece, most Greek garments had for centuries been worn by both men and women. Men and women might wear their chitons (tunics) and himations (cloaks) draped differently, or have them decorated with different colors and designs, but few garments were designed to be worn by one sex alone. The chlamys was one piece of clothing that was worn only by men. It was a short, warm cloak that was preferred by soldiers, horsemen, and travel ers, and those who wanted to imitate the dashing fashions of these adventurous young men. Usually a rectangle of woven wool, measuring approximately seventy-two inches by fifty-four inches, the chlamys could also be rounded at the edges. The cloak was worn by draping it over the left shoulder and pinning it together over the right shoulder. This left the right arm free to hold a sword or a horse’s reins, while covering most of the rest of the upper body. Popular with travelers, the chlamys could also be used as a blanket when camping overnight. Often, metal weights were sewn into the corners of the fabric, to help the wearer drape his cape in an elegant fashion. Though many Greek men wore the chlamys over some other garment, such as a chiton, it was just as common to wear the cloak alone. In many works of Greek art, messengers, who carried communications between the Greek cities and towns, are shown wearing only the chlamys and a wide brimmed traveling hat called a petasos, both of which were typical traveling clothes of the time. 

FOR MORE INFORMATION 

Bigelow, Marybelle S. Fashion in History: Western Dress, Prehistoric to Present. Minneapolis, MN: Burgess Publishing, 1970. Laver, James. Costume and Fashion: A Concise History. New York: Thames and Hudson, 2002.

Photo: https://www.merriam-webster.com/dictionary/chlamys

Kaynak: S. Pendergast, T. Pendergast, S. Hermsen, Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear through the Ages, Thomson Gale, 2023

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar