ANTİK YUNAN GİYSİLERİ; PELOS VE PİTASOS / ANCIENT GREEK CLOTHES; PELOS AND PITASOS


Yunanistan'da MÖ 1200'den 146'ya kadar giyilen en yaygın iki şapka. pilos (PEE kaybı) ve petasos (PEH-ta-sus) idi. Şapka yapımında en yaygın kullanılan malzeme pürüzsüz bir kumaş olan keçeydi, ancak deri ve hasır gibi başka malzemeler de kullanıldı. Yunanistan'ın birçok bölgesinde, küçük kıvrılmış kenarlı, koni şeklinde şekillendirilmiş birçok farklı keçe şapkanın varlığına dair kanıtlar bulunmuştur. Bu şapkalar çalışan erkekler tarafından giyilirdi. Her bölgede şapkalara genellikle giyildiği coğrafi bölgenin adı veriliyordu. Ancak bilim adamları, bu birçok farklı bölgesel şapka arasındaki farkları ayırt edemediler ve tüm bu küçük siperlikli fötr şapkalara pilo adını verdiler. Yunan ateş ve metal işleme tanrısı Hephaestus sıklıkla pilo takarken tasvir edilir. Petasos olarak bilinen daha büyük bir şapka, Yunanlıları özellikle seyahat ederken yağmurdan ve güneşin sıcaklığından koruyordu. Petasos, kullanıcının kafasına sabitlemek veya ihtiyaç duyulana kadar sırtına asmak için bir kayışa sahip, alçak tepeli, geniş kenarlı bir şapkaydı. Petasosların kenarları birkaç farklı biçimde şekillendirilebilir. En eski petasosların arka kenarları kalkıktı; sonraki versiyonlarda dekoratif şekillerde kesilmiş kenarlar vardı. Petasosların kökeninin Yunanistan'ın Teselya bölgesi olduğuna inanılıyor. Hem piloların hem de petasosların popülaritesi diğer kültürlere yayıldı. MÖ 750'den itibaren MÖ 200'e kadar Şu anda orta İtalya'yı kapsayan bölgeden Etrüsk erkekleri, Yunanlılar tarafından geliştirilen bu şapkaları giyiyordu. Daha sonra, MÖ 509'dan itibaren. MS 476'ya kadar Romalı erkekler de Yunan pilos ve petasoslarına benzeyen şapkalar takıyordu. Sırp şapka yapımcıları, bu şapkaları II. Dünya Savaşı'nın (1939-45) hemen öncesine kadar, ıslatılmış yün liflerini avuçları arasında birbirine sürterek ve onlara sıkıca oturan keçe şapkalar haline getirerek yapmaya devam ettiler.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN

Payne, Blanche, Geitel Winakor ve Jane Farrell-Beck. Kostümün Tarihi: Antik Mezopotamya'dan Yirminci Yüzyıla Kadar. 2. baskı. New York: HarperCollins, 1992. Symons, David J. Antik Yunan Kostümü. New York: Chelsea Evi, 1987.

Ayrıca Bakınız:

Antik Yunan Giysi Kültürü / Clothes Culture Ancient Greek

Antik Yunan Giysileri / Ancient Greek Clothes

Antik Yunan Giysileri; Ckalaina and Diplax / Ancient Greek Clothes; Chalaina and Diplax

Antik Yunan Giysileri; Chlyams / Ancient Greek Clothes; Chlyams

Antik Yunan Giysileri; Dorik Chiton / Ancient Greek Clothes; Dorik Chiton

Antik Yunan Giysileri; Himasyon / Ancient Greek Clothes; Himation

Antik Yunan Giysileri; İonic Chiton / Ancient Greek Clothes; İonic Chiton

Antik Yunan Giysileri; Bel Kaplamaları / Ancient Greek Clothes; Loin Coverings

Antik Yunan Giysileri; Savaş Giysileri / Ancient Greek Clothes; Military Clothes

Antik Yunan Giysileri; Minos Elbisesi / Ancient Greek Clothes; Minos Dress

Antik Yunan Giysileri; Peplos / Ancient Greek Clothes; Peplos

Antik Yunan Giysileri; Başlıklar / Ancient Greek Clothes; Headwear

Antik Yunan Giysileri; Frigya Şapkası / Ancient Greek Clothes; Phrygian Cap

Antik Yunan Giysileri; Pilos ve Petasos / Ancient Greek Clothes; Pilos and Pitasos

Antik Yunan Giysileri; Sakkos ve Sphendone / Ancient Greek Clothes; Sakkos and Sphendone

Antik Yunan Giysileri; Çelenkler / Ancient Greek Clothes; Wreaths

Antik Yunan Giysileri; Vücut Süslemeleri / Ancient Greek Clothes; Body Decotation

Antik Yunan Giysileri; Cameo ve İntaglio / Ancient Greek Clothes; Cameo and Intaglio

Antik Yunan Giysileri; Fibulae / Ancient Greek Clothes; Fibulae

Antik Yunan Giysileri; Mücevherler / Ancient Greek Clothes; Jewelery

Antik Yunan Giysileri; Makyaj / Ancient Greek Clothes; Makeup

Antik Yunan Giysileri; Metal Kuşaklar / Ancient Greek Clothes; Metal Girdless

Antik Yunan Giysileri; Parfüm / Ancient Greek Clothes; Perfume

Antik Yunan Giysileri; Ayakkabılar / Ancient Greek Clothes; Footwear

Antik Yunan Giysileri; Botlar / Ancient Greek Clothes; Boots

Antik Yunan Giysileri; Sandaletler / Ancient Greek Clothes; Sandals

---

The two most common hats worn in Greece from 1200 to 146 B.C.E. were the pilos (PEE-loss) and the petasos (PEH-ta-sus). Felt, a smooth cloth, was the most common material used to make the hats, but other materials were also used, including leather and straw. Evidence of many different felt hats formed into a cone shape with a small rolled brim has been discovered in many regions of Greece. These hats were worn by working men. In each region, the hats were usually named after the geographic area in which they were worn. Scholars, however, have not been able to distinguish differences among these many different regional hats and have come to call all these felt hats with little brims pilos. The Greek god of fire and metalworking, Hephaestus, is often depicted wearing a pilos. A larger hat, known as the petasos, protected Greeks from the rain and the heat of the sun, especially when traveling. The petasos was a low-crowned, wide-brimmed hat with a strap to secure it on the wearer’s head or to hang it down the wearer’s back until needed. The brim of the petasos could be shaped into several different forms. The earliest petasos had upturned brims in the back; later versions had brims cut into decorative shapes. The origin of the petasos is believed to be the Greek region of Thessaly. The popularity of both the pilos and the petasos spread to other cultures. From 750 B.C.E. to 200 B.C.E. Etruscan men, from the area now comprising central Italy, wore these hats that had been developed by the Greeks. Later, from 509 B.C.E. to 476 C.E., Roman men also wore hats resembling the Greek pilos and petasos. Serbian hatmakers continued making these hats until just before World War II (1939–45) by rubbing soaked wool fibers together between their palms and shaping them into close-fitting felt hats. 

FOR MORE INFORMATION 

Payne, Blanche, Geitel Winakor, and Jane Farrell-Beck. The History of Costume: From Ancient Mesopotamia Through the Twentieth Century. 2nd ed. New York: HarperCollins, 1992. Symons, David J. Costume of Ancient Greece. New York: Chelsea House, 1987.

Photo: https://greekreporter.com/2024/05/26/ancient-greek-hats/

Kaynak: S. Pendergast, T. Pendergast, S. Hermsen, Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear through the Ages, Thomson Gale, 2023

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar