HİNDİSTAN GİYSİLERİ; AYAKKABIILAR / INDIA CLOTHES; FOOTWEARS


Hindistan'ın soğuk Himalaya dağlarının kuzey bölgelerinde, ayakları soğuk ve yağışlı havalardan korumak için yüzyıllar boyunca çeşitli çizme ve ayakkabılar yapılmıştır. Bu çizme ve ayakkabılar deri, yün ve bitki liflerinden yapılmıştır. Ancak Hindistan'ın büyük bölümünde hava sıcak olduğundan ayakkabılara gerek yoktu ve tarihin büyük bölümünde Kızılderililer yalınayak dolaştılar. Hint kültürü, ayakkabıya ihtiyaç duymadan ayakları övme konusunda eşsiz bir tarih geliştirdi. Anneler bebeklerinin ayaklarına masaj yapar. Gençler büyüklerin ayaklarını onurlandırır. Birisi kurbanının ayakları dibinde af diliyor. Aşıklar bağlılıklarını göstermek için birbirlerinin ayaklarını okşarlar. Hintliler geleneksel olarak ayaklarını elleri kadar temiz tutarlar ve bugün bile köylerde genellikle ayakları temizlemeye yönelik ürünlerin, özellikle de taş veya metalden yapılmış ayak fırçalarının imalatına adanmış en az bir zanaatkar vardır. MÖ 2500 gibi erken bir tarihte yazılmış edebiyat. ayak parmağı halkalarının, ayak bileği bileziklerinin ve ayak süslerinin kullanımını belgeliyor. Hint dini ve romantik edebiyatı ayakların gücüne dair atıflarla doludur ve bu da ayakların kültürel önemine işaret eder. Ancak Hindistan'ın sıcak hava nedeniyle ayakkabıya ihtiyaç duyulmayan bölgelerinde, ayakkabılar her gün giyilmese de dini ibadetlerin ve diğer törenlerin önemli bir parçası haline geldi. Tören ayakkabıları güzelce yapılır, nakışlarla süslenir, değerli taşlar ve metallerle kaplanır, çanlar ve püsküllerle süslenir. Ayaklar da özel günler için boyanır, boyanır ve süslerle kaplanır. Törenlerde kullanılan ayakkabılar, Hindistan'ın birçok farklı etnik ve kültürel grubundan dolayı bölgeden bölgeye farklılık gösteriyor. Hindistan'da giyilen en yaygın ayakkabı türlerinden bazıları padukas adı verilen tokmaklı sandaletler, chappals adı verilen askılı sandaletler, juttis olarak bilinen sivri uçlu ayakkabılar ve khapusa adı verilen uzun çizmelerdir.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN

Jain-Neubauer, Jutta. Hint Kültüründe Ayak ve Ayakkabı. Toronto, Kanada: Bata Ayakkabı Müzesi, 2000.

Ayrıca Bakınız;

Hindistan Kültürü / India Culture

Hindistan Giysileri / İndia Clothes

Hindistan Giysileri; Burka / İndia Clothes; Burca

Hindistan Giysileri; Çadar / İndia Clothes; Chadar

Hindistan Giysileri; Koli / İndia Clothes; Choli

Hindistan Giysileri; Dhoti and Lungi / İndia Clothes; Dhoti and Lungi

Hindistan Giysileri; Jama / İndia Clothes; Jama

Hindistan Giysileri; Punjabi Takımı / India Clothes; Punjabi Suit

Hindistan Giysileri; Purdah / India Clothes; Purdah

Hindistan Giysileri; Sari / India Clothes; Sari

Hindistan Giysileri; Uttariya / India Clothes; Uttariya

Hindistan Giysiler; Başlıklar / Indian Clothes; Indian Headwear

Hindistan Giysileri; Türban / Indian Clothes; Turbans

Hindistan Vücut Süslemeleri / Indian Body Decoration

Hindistan Vücut Süslemeleri; Ayak Süslemeleri / Indian Body Decoration; Foot Decoration

Hindistan Vücut Süslemeleri; Alın İşaretleri / İndian Body Decoration; Forehead Markings

Hindistan Giysileri; Kına / Hindistan Giysileri; Henna Stains

Hindistan Giysileri; Mücevher / İndian Clothes; Jewelery

Hindistan Giysileri; Muskalar / İndian Clothes; Amulets

Hindistan Giysileri; Tepeden Tırnağa Takı / İndian Clothes; Foothead Frao to Toe

Hindistan Giysileri; Woman Jewelery / İndian Clothes; Kadın Mücevherleri

Hindistan Giysileri; Piercing / Indian Clothes; Piercing

Hindistan Giysileri; Aayakkabılar / Indian Clothes; Footwear

Hindistan Giysileri; Chappals / Indian Clothes; Chappals

Hindistan Giysileri; Jutti / Indian Clothes; Jutti

Hindistan Giysileri; Khapusa / Indian Clothes; Khapusa

Hindistan Giysileri; Paduka / Indian Clothes; Paduka

---

In the chilly Himalayan mountain northern regions of India, a variety of boots and shoes have been made over the centuries to protect the feet from cold and rainy weather. These boots and shoes are made of leather, wool, and plant fibers. But since the weather in most of India is warm, shoes were not necessary, and for much of history, Indians went barefoot. Without the need for footwear, Indian culture developed a unique history of praising the feet. Mothers massage the feet of their babies. Youth honor the feet of elders. Someone seeks forgiveness at the feet of his or her victim. Lovers caress each other’s feet to show their devotion. Indians traditionally keep their feet as clean as their hands, and even today villages often have at least one craftsman devoted to the manufacture of products to clean the feet, especially foot scrubbers made of stone or metal. Literature written as early as 2500 B.C.E. documents the use of toe rings, ankle bracelets, and foot ornaments. Indian religious and romantic literature abounds with references to the power of the feet, indicating their cultural significance. But in the areas of India where shoes are not necessary because of the warm weather, footwear, although not worn daily, has become an important part of religious devotion and other ceremonies. Ceremonial footwear is beautifully made, decorated with embroidery, inlaid with precious stones and metals, and adorned with bells and tassels. Feet are also painted, dyed, and covered in ornament for special occasions. Footwear used for ceremony varies from region to region due to India’s many different ethnic and cultural groups. Some of the most common types of shoes worn in India are toe-knob sandals called padukas, strapped sandals referred to as chappals, pointed shoes known as juttis, and tall boots called khapusa. 

FOR MORE INFORMATION

Jain-Neubauer, Jutta. Feet and Footwear in Indian Culture. Toronto,

Canada: Bata Shoe Museum, 2000.

Photo: https://www.popxo.com/article/types-of-footwear-to-wear-with-indian-wear/

Kaynak: S. Pendergast, T. Pendergast, S. Hermsen, Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear through the Ages, Thomson Gale, 2023

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

 

Yorumlar