HİNDİSTAN VÜCUT SÜSLEMELERİ / INDIAN BODY DECORATION


Vücudu dekore etmek ve aksesuarlarla donatmak, geçmişte olduğu gibi bugün de Hindistan'da törenlerde ve günlük yaşamda önemli bir rol oynuyor. Heykeller, vücut dekorasyonunun tarihini, günümüz Pakistan'ında İndus Nehri boyunca gelişen İndus Vadisi'ndeki en eski uygarlıklara kadar takip ediyor. Edebiyat ve resimler aynı zamanda birçoğu MÖ 2500'den beri uygulanan Hint vücut süsleme geleneklerini de belgeliyor. Hintliler makyaj renklerini ve desenlerini çeşitli amaçlarla kullanırlar. Evli kadınlar saçlarının orta kısmını kırmızıya boyayarak medeni durumlarını belli ederler. Anneler bebeklerinin gözlerini siyah makyajla çizerek ve yüzlerine siyah süslemeler ekleyerek bebeklerini kötü ruhlardan korurlar. Siyah rengin yüzdeki hassas açıklıklardan kaynaklanan zararları uzaklaştırdığı düşünülüyor. Hindistan'daki birçok dini grup, makyajı dini amaçlarla da kullanıyor. Birçok farklı dinin mensupları, alınlarına belli renk ve desenler takarak dini bağlılıklarını gösterirler. Hindu Hintli kadınlar düğün günlerinde ciltlerini pirinç tozuyla aydınlatır, yüzlerini kırmızı ve siyah desenlerle boyar ve avuç içlerini ve ayak tabanlarını kurutulmuş yapraklardan yapılan kırmızımsı bir toz veya macun olan kına ile kızartır. kına çalısının. Takı Hindistan'daki bir diğer önemli dekoratif aksesuardır. İnsanlar İndus Vadisi'nde yaşadıkları sürece Kızılderililer vücutlarını süslemek için güzel yüzükler, kolyeler ve bilezikler taktılar. Altın, gümüş ve bronzdan yapılan, oymalarla süslenmiş ve değerli taşlarla süslenmiş takılar, başta kadınlar olmak üzere tüm insanları güzelleştirmeye hizmet ediyor. Bir kadının alnının üstünden ayak parmak uçlarına kadar vücudunun her yerini süslemek için özel takılar yapılır. Alınlar inci tellerle örtülmüştür; kulaklar uzun altın küpelerle delinmiştir; burun delikleri çivili taşlarla delinmiştir; bilekler ve ayak bilekleri şıngırdayan bileziklerle çevrelenmiştir; ve el ve ayak parmaklarında halkalar vardır. Her ne kadar büyük şehirlerde yaşayan modern Hintli kadınlar yirmi birinci yüzyılda Batı tarzında giyinseler de, geleneksel vücut dekorasyonu stilleri kırsal alanlarda ve düğün gibi törenlerde uygulanmaya devam ediyor.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN

Gröning, Karl. Vücut Dekorasyonu: Dünya Vücut Sanatı Araştırması. Münih, Almanya: Vendome Press, 1997. Mohapatra, R.P. Eski Hindistan'ın Moda Stilleri: İlk Zamanlardan MS On Altıncı Yüzyıla Kalinga Üzerine Bir Araştırma Delhi, Hindistan: B.R. Publishing, 1992.

Ayrıca Bakınız;

Hindistan Kültürü / India Culture

Hindistan Giysileri / İndia Clothes

Hindistan Giysileri; Burka / İndia Clothes; Burca

Hindistan Giysileri; Çadar / İndia Clothes; Chadar

Hindistan Giysileri; Koli / İndia Clothes; Choli

Hindistan Giysileri; Dhoti and Lungi / İndia Clothes; Dhoti and Lungi

Hindistan Giysileri; Jama / İndia Clothes; Jama

Hindistan Giysileri; Punjabi Takımı / India Clothes; Punjabi Suit

Hindistan Giysileri; Purdah / India Clothes; Purdah

Hindistan Giysileri; Sari / India Clothes; Sari

Hindistan Giysileri; Uttariya / India Clothes; Uttariya

Hindistan Giysiler; Başlıklar / Indian Clothes; Indian Headwear

Hindistan Giysileri; Türban / Indian Clothes; Turbans

Hindistan Vücut Süslemeleri / Indian Body Decoration

Hindistan Vücut Süslemeleri; Ayak Süslemeleri / Indian Body Decoration; Foot Decoration

Hindistan Vücut Süslemeleri; Alın İşaretleri / İndian Body Decoration; Forehead Markings

Hindistan Giysileri; Kına / Hindistan Giysileri; Henna Stains

Hindistan Giysileri; Mücevher / İndian Clothes; Jewelery

Hindistan Giysileri; Muskalar / İndian Clothes; Amulets

Hindistan Giysileri; Tepeden Tırnağa Takı / İndian Clothes; Foothead Frao to Toe

Hindistan Giysileri; Woman Jewelery / İndian Clothes; Kadın Mücevherleri

Hindistan Giysileri; Piercing / Indian Clothes; Piercing

Hindistan Giysileri; Aayakkabılar / Indian Clothes; Footwear

Hindistan Giysileri; Chappals / Indian Clothes; Chappals

Hindistan Giysileri; Jutti / Indian Clothes; Jutti

Hindistan Giysileri; Khapusa / Indian Clothes; Khapusa

Hindistan Giysileri; Paduka / Indian Clothes; Paduka

---

Decorating and accessorizing the body plays an important part in ceremonial as well as everyday life in India, today as well as in the past. Sculptures trace the history of body decoration to the earliest civilizations in the Indus Valley, which flourished along the Indus River in modern-day Pakistan. Literature and paintings also document Indian body adornment traditions, many of which have been practiced in some form since 2500 B.C.E. Indians use colors and patterns of makeup for various purposes. Married women signal their marital status by dyeing the center parting of their hair red. Mothers protect their babies from evil spirits by tracing their babies’ eyes in black makeup and adding black decorations to their face. The color black is thought to repel harm from the delicate openings on the face. The many religious groups in India use makeup for religious purposes as well. Followers of several different religions indicate their religious devotions by wearing certain colors and patterns on their foreheads. For their wedding day, Hindu Indian women lighten their skin with rice powder, paint their face with red and black patterns, and redden the palms of their hands and the soles of their feet with henna, a reddish powder or paste made from the dried leaves of the henna bush. Jewelry is another important decorative accessory in India. For as long as people have lived in the Indus Valley, Indians have worn beautiful rings, necklaces, and bracelets to adorn their bodies. Made of gold, silver, and bronze, decorated with carving, and imbedded with precious stones, jewelry serves to beautify all people, but especially women. Special jewelry is made to decorate every part of a woman’s body, from the top of her forehead to the tips of her toes. Foreheads are draped with pearl strings; ears are pierced with long golden earrings; nostrils are pierced with studded gems; wrists and ankles are circled with jangling bracelets; and fingers and toes have rings. Although modern Indian women who live in large cities may dress in Western styles during the twenty-first century, traditional styles of body decoration continue to be practiced in rural areas and for ceremonial occasions such as weddings. 

FOR MORE INFORMATION 

Gröning, Karl. Body Decoration: A World Survey of Body Art. Munich, Germany: Vendome Press, 1997. Mohapatra, R. P. Fashion Styles of Ancient India: A Study of Kalinga from Earliest Times to Sixteenth Century A.D. Delhi, India: B. R. Publishing, 1992.

Photo: https://ngaaliinflightmag.com/beautiful-body-art-the-indian-mehndi-tradition/

Kaynak: S. Pendergast, T. Pendergast, S. Hermsen, Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear through the Ages, Thomson Gale, 2023

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

 

Yorumlar