HİNDİSTAN GİYSİLERİ; KOLİ / INDIA CLOTHES; CHOLI

MÖ 2500'de Hint uygarlığının şafağında kadınlar göğüslerini çıplak bırakıyordu. Kadınların daha mütevazı giyinmeye başlaması, MS 1500'den 1700'e kadar süren Müslüman yönetimi altındaydı. Kadınların göğüslerini örten dikilmiş bir giysi olan choli, Müslümanların iktidara gelmesiyle birlikte popüler hale geldi. Choli etekle veya bol dökümlü bir elbise olan sari altına giyilir. Hint uygarlığının başlangıcından beri Hintli kadınlar dikişsiz giysiler giyse de, yaklaşık onuncu yüzyılda Müslümanların ilk istilasından itibaren bazı Hintliler dikişli giysiler giymeye başladı. Choli böyle bir giysidir. İlk choli bir kadının yalnızca göğüslerini kaplıyor ve sırtını çıplak bırakıyordu. Giysi birçok farklı varyasyona dönüştü; en yaygın olanı, göğüslerin hemen altında veya belin hemen üzerinde biten, kısa veya uzun kollu, dar bir korsajdı. Choli'nin diğer birçok çeşidi bugün Hindistan'ın her yerinde giyilmektedir ve bağlarla tutturulmuş stilleri, yuvarlak yakalı versiyonları ve göğüsleri şekillendiren veya düzleştiren bazılarını içerir. MÖ 2500'de Hint şafağında kadınların göğüslerini açık bırakıyordu. Kadınların daha mütevazı giyinmeye başlaması, MS 1500'den 1700'e kadar süren Müslüman yönetimi altındaydı. Kadınların göğüslerini örten dikilmiş bir elbise olan choli, Müslümanların iktidarının gelmesiyle birlikte popüler hale geldi. Choli etekle veya bol dökümlü bir elbise olan sari döşenir. Hint uygarlığının korunmasının beri Hintli kadınlar Dikişsiz giysiler giyse de, yaklaşık onuncu yüzyılda Müslümanların ilk istilasından bazı Hintliler Dikişli giysiler giymeye başladı. Choli böyle bir türdür. İlk choli bir kadının yalnızca göğüslerini kaplıyor ve sırtını çıplak bırakıyordu. Kıyafetler birçok farklı değişime dönüştü; En yaygın olanı, göğüslerin hemen altında veya belin hemen üzerinde biten, kısa veya uzun kollu, dar bir korsajdı. Choli'nin diğer birçok çeşidi bugün Hindistan'da yerinde giyilmekte ve bağlantılarla tutturulmuş, yuvarlak yakalı versiyonları ve göğüsleri şekillendirilmiş veya düzleştirici parçaları içermektedir. Genel olarak Hindistan'ın kuzey ve koridorlarında giyilen choli, farklı cihazlarda çeşitli süslemelerle öne çıkıyor. Kumaş parlak renklere boyanabilir, işlenebilir veya aynalarla aplike edilebilir. Choli'ler pamuk veya ipekten yapılır ancak organzeden de yapılabilir ve özel günler için brokar.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN

Goswamy, B.N. ve Kalyan Krishna. Calico Tekstil Müzesi Koleksiyonunda Hint Kostümü. Ahmedabad, Hindistan: D. S. Mehta, 1993.

Ayrıca Bakınız;

Hindistan Kültürü / India Culture

Hindistan Giysileri / İndia Clothes

Hindistan Giysileri; Burka / İndia Clothes; Burca

Hindistan Giysileri; Çadar / İndia Clothes; Chadar

Hindistan Giysileri; Koli / İndia Clothes; Choli

Hindistan Giysileri; Dhoti and Lungi / İndia Clothes; Dhoti and Lungi

Hindistan Giysileri; Jama / İndia Clothes; Jama

Hindistan Giysileri; Punjabi Takımı / India Clothes; Punjabi Suit

Hindistan Giysileri; Purdah / India Clothes; Purdah

Hindistan Giysileri; Sari / India Clothes; Sari

Hindistan Giysileri; Uttariya / India Clothes; Uttariya

Hindistan Giysiler; Başlıklar / Indian Clothes; Indian Headwear

Hindistan Giysileri; Türban / Indian Clothes; Turbans

Hindistan Vücut Süslemeleri / Indian Body Decoration

Hindistan Vücut Süslemeleri; Ayak Süslemeleri / Indian Body Decoration; Foot Decoration

Hindistan Vücut Süslemeleri; Alın İşaretleri / İndian Body Decoration; Forehead Markings

Hindistan Giysileri; Kına / Hindistan Giysileri; Henna Stains

Hindistan Giysileri; Mücevher / İndian Clothes; Jewelery

Hindistan Giysileri; Muskalar / İndian Clothes; Amulets

Hindistan Giysileri; Tepeden Tırnağa Takı / İndian Clothes; Foothead Frao to Toe

Hindistan Giysileri; Woman Jewelery / İndian Clothes; Kadın Mücevherleri

Hindistan Giysileri; Piercing / Indian Clothes; Piercing

Hindistan Giysileri; Aayakkabılar / Indian Clothes; Footwear

Hindistan Giysileri; Chappals / Indian Clothes; Chappals

Hindistan Giysileri; Jutti / Indian Clothes; Jutti

Hindistan Giysileri; Khapusa / Indian Clothes; Khapusa

Hindistan Giysileri; Paduka / Indian Clothes; Paduka

---

At the dawn of Indian civilization in 2500 B.C.E., women left their breasts bare. It was under Muslim rule, which lasted from 1500 to 1700 C.E., that women began to dress more modestly. The choli, a sewn garment that covered women’s breasts, became popular as the Muslims rose in power. The choli is worn with a skirt or under a sari, a draped dress. Although Indian women wore unstitched garments from the beginning of Indian civilization, from the first invasion of the Muslims in about the tenth century some Indians began to wear stitched garments. The choli is such a garment. The first choli only covered a woman’s breasts, leaving her back bare. The garment evolved into many different variations, the most common being a tight-fitting bodice with short or long sleeves that ended just below the breasts or just above the waist. Many other variations of the choli are worn throughout India today and include styles fastened with ties, versions with rounded necklines, and some that shape or flatten the breasts. Worn mostly in the north and west of India, the choli is distinguished in different regions by various decorations. The fabric can be dyed bright colors, embroidered, or appliquéd with mirrors. Cholis are made of cotton or silk but can also be made of organza and brocade for special occasions. 

FOR MORE INFORMATION 

Goswamy, B. N., and Kalyan Krishna. Indian Costume in the Collection of the Calico Museum of Textiles. Ahmedabad, India: D. S. Mehta, 1993.

Kaynak: S. Pendergast, T. Pendergast, S. Hermsen, Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear through the Ages, Thomson Gale, 2023

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar