HİNDİSTAN GİYSİLERİ; KADIN MÜCEVHERLERİ / INDIA CLOTHES; WOMAN JEWELERYS

Kadınlar erkeklere göre daha fazla takı takıyordu. Moğol İmparatorluğu döneminde kadınlar başlarını madeni paralarla, alınlarına takılan zincirlerle, inci dizileriyle ve çiçeğe benzeyen süs eşyalarıyla süslerdi. Ayrıca altından yapılmış saç süsleri ve bellerine kadar uzanan uzun örgüleri örten mücevherler vardı. Burunlarında ve kulaklarında birden fazla piercing olması, daha fazla mücevher takılmasına olanak sağladı. Gruplar halinde bilezikler ve kol bantları takıldı. Bazı kadınlar, evliliklerini simgelemek için üst ve alt kollarının tamamını bileziklerle kapladılar ve aynı anda elli veya daha fazla bilezik taktılar. Törenlerde her parmak, kullanıcının elinin arkasını kaplayan bir zincire bağlı bir yüzükle kapatılır ve daha fazla zincir içeren bir bileziğe bağlanırdı. Kadınların belleri altın kemerlerle çevrelenmişti, bazılarının üzerine çanlar asılmıştı. Kadınların ayakları, ayak parmağı yüzükleri ve halhallar da dahil olmak üzere özenle hazırlanmış mücevherlerle süslendi. Kadınlar her gün takı takarlardı ama en çok süslemeyi düğün törenleri gerektirirdi. Bir kadının evli durumunu simgeleyen takılar Hint kültüründe çok önemlidir. Hintliler, Batı kültürlerinin yaptığı gibi alyans kullanmak yerine çeşitli bölgesel süsleme türlerini kullanıyor. Kuzey Hindistan'da kadınlar baş, burun, bilek ve ayak parmaklarına özel süs eşyaları takarken, güney Hindistan'da thali adı verilen süs eşyaları evliliği simgeliyor. Diğer birçok bölgesel varyasyon da mevcuttur. Bazıları gümüş halhal ve ayak parmağı yüzükleri takıyor. Kadınlar genellikle düğün törenlerinde özel takılar takarlar ve bazıları da evliliklerinin ilk yılında şans getirmesi için bu takıları takmaya devam ederler. Birçok geleneksel Hint takı stili modern Hintli kadınlar tarafından takılmaya devam ediyor, ancak şehirlerde yaşayanlar da Batı stillerini benimsemiş durumda.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN

Uzak dur, Oppi. Hindistan'ın Geleneksel Takıları. New York: Harry N. Abrams, 1997.

Ayrıca Bakınız;

Hindistan Kültürü / India Culture

Hindistan Giysileri / İndia Clothes

Hindistan Giysileri; Burka / İndia Clothes; Burca

Hindistan Giysileri; Çadar / İndia Clothes; Chadar

Hindistan Giysileri; Koli / İndia Clothes; Choli

Hindistan Giysileri; Dhoti and Lungi / İndia Clothes; Dhoti and Lungi

Hindistan Giysileri; Jama / İndia Clothes; Jama

Hindistan Giysileri; Punjabi Takımı / India Clothes; Punjabi Suit

Hindistan Giysileri; Purdah / India Clothes; Purdah

Hindistan Giysileri; Sari / India Clothes; Sari

Hindistan Giysileri; Uttariya / India Clothes; Uttariya

Hindistan Giysiler; Başlıklar / Indian Clothes; Indian Headwear

Hindistan Giysileri; Türban / Indian Clothes; Turbans

Hindistan Vücut Süslemeleri / Indian Body Decoration

Hindistan Vücut Süslemeleri; Ayak Süslemeleri / Indian Body Decoration; Foot Decoration

Hindistan Vücut Süslemeleri; Alın İşaretleri / İndian Body Decoration; Forehead Markings

Hindistan Giysileri; Kına / Hindistan Giysileri; Henna Stains

Hindistan Giysileri; Mücevher / İndian Clothes; Jewelery

Hindistan Giysileri; Muskalar / İndian Clothes; Amulets

Hindistan Giysileri; Tepeden Tırnağa Takı / İndian Clothes; Foothead Frao to Toe

Hindistan Giysileri; Woman Jewelery / İndian Clothes; Kadın Mücevherleri

Hindistan Giysileri; Piercing / Indian Clothes; Piercing

Hindistan Giysileri; Aayakkabılar / Indian Clothes; Footwear

Hindistan Giysileri; Chappals / Indian Clothes; Chappals

Hindistan Giysileri; Jutti / Indian Clothes; Jutti

Hindistan Giysileri; Khapusa / Indian Clothes; Khapusa

Hindistan Giysileri; Paduka / Indian Clothes; Paduka

---

Women wore more jewelry than men. During the Mogul Empire women adorned their heads with coins, chains worn over their foreheads, strands of pearls, and ornaments made to look like flowers. They also had hair ornaments made of gold and jewels that covered the long braids that reached their waist. Multiple piercings in their noses as well as their ears allowed for more jewelry to be worn. Bracelets and armbands were worn in groups. Some women covered their entire upper and lower arm in bangles, wearing fifty or more at a time to signify their marriage. For ceremonies, each finger was covered with a ring attached to a chain that covered the back of the wearer’s hand and attached to a bracelet with more chains. Women’s waists were circled with gold belts, some with bells strung on them. Women’s feet were adorned with elaborate jewelry, including toe rings and anklets. Women wore jewelry daily, but wedding ceremonies required the most decoration. Jewelry signifying a woman’s married status is very important in Indian culture. Rather than using a wedding ring as Western cultures do, Indians use a variety of regional types of ornament. In northern India women wear specific ornaments on the head, nose, wrist, and toes, while in southern India ornaments called thali signify marriage. Many other regional variations also exist. Some wear silver anklets and toe rings. Women often wear special jewelry during their wedding ceremonies and some continue to wear this jewelry during the first year of their marriage for luck. Many traditional Indian jewelry styles continue to be worn by modern Indian women, but those living in cities have adopted Western styles as well. 

FOR MORE INFORMATION 

Untracht, Oppi. Traditional Jewelry of India. New York: Harry N. Abrams, 1997.

Photo: https://cl.pinterest.com/pin/634303928793515345/

Kaynak: S. Pendergast, T. Pendergast, S. Hermsen, Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear through the Ages, Thomson Gale, 2023

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

 

Yorumlar