HİNDİSTAN GİYSİLERİ; ÇADAR / INDIA CLOTHES; CHADAR

Çarşaf veya chadoor olarak da yazılan chadar, MS üçüncü yüzyıldan beri Hindistan'da birçok insan tarafından giyilen çok amaçlı bir giysidir. Hintliler ve Orta Doğu ülkelerinde yaşayan diğer kişiler bu güne kadar chadar giymeye devam etmektedir. Çadarın boyutu, şekli ve rengi farklı kültürlerde biraz farklılık gösterse de, temelde büyük bir eşarptır, yaklaşık üç metre uzunluğunda ve bir yarda genişliğinde veya daha büyüktür. Hem erkekler hem de kadınlar, hava koşullarından korunmak, tevazu için ve dini amaçlarla chadar'ı şal veya şal olarak kullanırlar. Bazı chadarların dekoratif veya saçaklı kenarları vardır. Çadar, Afganistan gibi çöl ülkelerinde yaygın bir aksesuardır; burada kum ve toz fırtınalarından korunmak için genellikle vücuda, başa ve yüze sarılır. Daha az sert havalarda erkekler genellikle şal gibi omuzların etrafına chadar takarlar. Müslüman toplumlarda kadınların genellikle kendilerini erkeklerden daha mütevazı bir şekilde örtmeleri gerekir ve onlar da başlarının üzerine çarşaf giyerler ve yüzlerini örtmek istediklerinde bir ucunu dişlerinin arasında tutarlar. Bazı kadınlar, yüzün tamamını veya bir kısmını kaplayabilecek bir tür başlık oluşturacak şekilde çarşafı boyunlarına ve başlarına sıkıca sararlar. Çarşafın bol kumaşı birçok amaç için faydalıdır. Anne, emzirirken bebeğini eşarbın bir ucuna sarabilir ve bunu her ikisini de örtmek için kullanabilir. Çadarın uçları, taşımayı kolaylaştırmak için küçük demetleri bağlamak için de kullanılabilir. Bazı kadınların çarşafları, Müslüman kadınların giydiği uzun burkaya benzer şekilde, kullanıcıyı tepeden tırnağa kadar örtecek kadar büyüktür. Çadarın ayrıca dini ve törensel amaçları da vardır. Kumaşta kullanılan renk ve desenler genellikle dini öneme sahiptir. Pek çok Müslüman erkek, dua etmek için çarşafı sarmak veya üzerine diz çökmek için kullanır ve büyük versiyonu genellikle cenazeden önce ölünün etrafına sarılmak için kullanılır. 

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN 

El Guindi, Fadwa. Peçe: Alçakgönüllülük, Gizlilik ve Direnç. New York: Berg, 1999. Murtaza, Mutahhari. İslami Tesettür Elbise. Chicago: Kazi Yayınları, 1992.

Ayrıca Bakınız;

Hindistan Kültürü / India Culture

Hindistan Giysileri / İndia Clothes

Hindistan Giysileri; Burka / İndia Clothes; Burca

Hindistan Giysileri; Çadar / İndia Clothes; Chadar

Hindistan Giysileri; Koli / İndia Clothes; Choli

Hindistan Giysileri; Dhoti and Lungi / İndia Clothes; Dhoti and Lungi

Hindistan Giysileri; Jama / İndia Clothes; Jama

Hindistan Giysileri; Punjabi Takımı / India Clothes; Punjabi Suit

Hindistan Giysileri; Purdah / India Clothes; Purdah

Hindistan Giysileri; Sari / India Clothes; Sari

Hindistan Giysileri; Uttariya / India Clothes; Uttariya

Hindistan Giysiler; Başlıklar / Indian Clothes; Indian Headwear

Hindistan Giysileri; Türban / Indian Clothes; Turbans

Hindistan Vücut Süslemeleri / Indian Body Decoration

Hindistan Vücut Süslemeleri; Ayak Süslemeleri / Indian Body Decoration; Foot Decoration

Hindistan Vücut Süslemeleri; Alın İşaretleri / İndian Body Decoration; Forehead Markings

Hindistan Giysileri; Kına / Hindistan Giysileri; Henna Stains

Hindistan Giysileri; Mücevher / İndian Clothes; Jewelery

Hindistan Giysileri; Muskalar / İndian Clothes; Amulets

Hindistan Giysileri; Tepeden Tırnağa Takı / İndian Clothes; Foothead Frao to Toe

Hindistan Giysileri; Woman Jewelery / İndian Clothes; Kadın Mücevherleri

Hindistan Giysileri; Piercing / Indian Clothes; Piercing

Hindistan Giysileri; Aayakkabılar / Indian Clothes; Footwear

Hindistan Giysileri; Chappals / Indian Clothes; Chappals

Hindistan Giysileri; Jutti / Indian Clothes; Jutti

Hindistan Giysileri; Khapusa / Indian Clothes; Khapusa

Hindistan Giysileri; Paduka / Indian Clothes; Paduka

---

The chadar, also spelled chador or chadoor, is a multipurpose garment worn by many people in India since before the third century C.E. Indians and others living in countries of the Middle East continue to wear the chadar to this day. Though the size, shape, and color of the chadar vary somewhat in different cultures, it is basically a large scarf, about three yards long and one yard wide, or larger. Both men and women use the chadar as a shawl or wrap for protection from the weather, for modesty, and for religious purposes. Some chadars have decorative or fringed edges. The chadar is a common accessory in desert countries like Afghanistan, where it is often wrapped around the body, head, and face for protection from sand and dust storms. In less harsh weather, men usually wear the chadar around the shoulders, like a shawl. Women in Muslim societies are often required to cover themselves more modestly than men, and they wear the chadar over their heads as well, holding an end between their teeth when they wish to cover their faces. Some women wrap the chadar tightly around their neck and head to form a sort of headdress that may cover all or part of the face. The abundant fabric of the chadar is useful for many purposes. A mother may wrap her baby in one end of the scarf and use it to cover them both while she breastfeeds. Ends of the chadar may also be used to tie small bundles to make them easy to carry. Some women’s chadars are large enough to cover the wearer from head to toe, similar to the long burka also worn by Muslim women. The chadar also has religious and ceremonial purposes. The color and designs used in the fabric often have religious significance. Many Muslim men use the chadar to wrap themselves or kneel upon it for prayer, and a large version is often used to wrap around the dead before burial. 

FOR MORE INFORMATION 

El Guindi, Fadwa. Veil: Modesty, Privacy, and Resistance. New York: Berg, 1999. Murtaza, Mutahhari. The Islamic Modest Dress. Chicago: Kazi Publications, 1992.

Photo: click

Kaynak: S. Pendergast, T. Pendergast, S. Hermsen, Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear through the Ages, Thomson Gale, 2023

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

 

Yorumlar