HİNDİSTAN GİYSİLERİ; TÜRBAN / INDIA CLOTHES; TURBANS


Antik çağlardan günümüze kadar Hintli erkeklerin en yaygın şapkası türban olmuştur. Türban, başın üst kısmına belirli bir şekilde sarılmış bir kumaş uzunluğudur. En çok dış mekanlarda giyilen türbanlar, iç mekanlarda da giyilebilmektedir. Pamuk, ipek veya yünden dokunan türbanlar sade veya çok süslü olabilir. Türban için kullanılan kumaş türü, kumaş üzerindeki desen veya renkler, kumaşın uzunluğu ve sarma tekniği, kullanıcının sosyal statüsünü, dinini, etnik kökenini ve bazı durumlarda mesleğini gösterir. Örneğin tek Tanrı ve birçok yol inancına dayanan Sih dininin mensuplarının, kolalı muslin veya pamuklu kumaş, yaklaşık beş veya altı metre uzunluğunda bir kumaştan yapılmış türban giymeleri gerekiyor. (Sih erkekleri hiçbir zaman Allah'ın yarattığı saça olan saygıdan dolayı saçlarını kesip bu türbanlara sarmazlar.) Sihler bazı bölgelerde beyaz türban, bazı bölgelerde ise lacivert türban takarlar. Rajasthan Çölü'nün farklı bölgelerinde giyilen türbanlar arasında, özellikle muson mevsiminde giyilen desenli bir türban olan leheriya veya dalga; kutlamalarda giyilen panchrang veya beş renkli türban; ve ciddi, kasvetli durumlar için giyilen daha basit tasarımlı bundi veya küçük nokta desenli ve mothro veya küçük kare desenli türbanlar. Türbanlar çeşitli şekillerde dekore edilebilir. Çoğu zaman kumaş tek bir renge boyanır ve zıt bir renkle çevrelenir. Daha karmaşık tasarımlar için günlük türbanlar blok baskılı veya bağcıklıdır. Bayram türbanları ya da varlıklı erkeklerin giydiği türbanlar ipek gibi daha pahalı kumaşlardan yapılıyor ve hatta dokunuyor ya da altın iplikle damgalanıyor. Hindistan'ın çoğu yerinde türbanlar doğrudan kullanıcının çıplak kafasının etrafına sarılarak giyilir. Ancak günümüz Pakistan'ında ve özellikle İran, Afganistan ve Orta Asya'ya yakın bölgelerde türbanlar, topi adı verilen yumuşak bir başlığın veya kulah adı verilen nakışla kaplı sert bir başlığın üstüne sarılır. Türban sarmanın birçok farklı stili vardır. İki yaygın yol, türbanı oluşturmak için başın etrafında sürekli bir girdap oluşturmak veya kumaşı iki parçaya bükmek ve bir ucunu alnın etrafında bir bant olarak sabitlemek ve ardından iki parçayı başın üstünde çapraz bir bağ halinde düzenlemektir. Bazı kullanıcılar türban kumaşının bir ucunu dekorasyon veya baş havlusu olarak kullanmak için asılı bırakır. Türbanlar Hindistan'ın her yerindeki erkekler ve dünya çapında birçok Sih ve Müslüman tarafından takılmaya devam ediyor. Bu tarz aynı zamanda Suriye, Irak ve Türkiye'nin bazı bölgelerinde yaşayan Kürtler olarak bilinen göçebe grup gibi bazı kültürlerdeki kadınlar tarafından da giyilmektedir. Türbanın önceden sarılmış bir versiyonu, 1960'larda Avrupalı ​​ve Amerikalı kadınlar arasında popüler bir şapka haline geldi. Bazı yaşlı kadınlar, bukle maşasıyla sarılmış saçlarını gündelik bir örtü olarak evlerinde giymeye devam ediyor.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN

Askari, Nasreen ve Liz Arthur. Kesilmemiş Kumaş: Sariler, Şallar ve Kuşaklar. Londra, İngiltere: Merrell Holbertson, 1999.

Ayrıca Bakınız;

Hindistan Kültürü / India Culture

Hindistan Giysileri / İndia Clothes

Hindistan Giysileri; Burka / İndia Clothes; Burca

Hindistan Giysileri; Çadar / İndia Clothes; Chadar

Hindistan Giysileri; Koli / İndia Clothes; Choli

Hindistan Giysileri; Dhoti and Lungi / İndia Clothes; Dhoti and Lungi

Hindistan Giysileri; Jama / İndia Clothes; Jama

Hindistan Giysileri; Punjabi Takımı / India Clothes; Punjabi Suit

Hindistan Giysileri; Purdah / India Clothes; Purdah

Hindistan Giysileri; Sari / India Clothes; Sari

Hindistan Giysileri; Uttariya / India Clothes; Uttariya

Hindistan Giysiler; Başlıklar / Indian Clothes; Indian Headwear

Hindistan Giysileri; Türban / Indian Clothes; Turbans

Hindistan Vücut Süslemeleri / Indian Body Decoration

Hindistan Vücut Süslemeleri; Ayak Süslemeleri / Indian Body Decoration; Foot Decoration

Hindistan Vücut Süslemeleri; Alın İşaretleri / İndian Body Decoration; Forehead Markings

Hindistan Giysileri; Kına / Hindistan Giysileri; Henna Stains

Hindistan Giysileri; Mücevher / İndian Clothes; Jewelery

Hindistan Giysileri; Muskalar / İndian Clothes; Amulets

Hindistan Giysileri; Tepeden Tırnağa Takı / İndian Clothes; Foothead Frao to Toe

Hindistan Giysileri; Woman Jewelery / İndian Clothes; Kadın Mücevherleri

Hindistan Giysileri; Piercing / Indian Clothes; Piercing

Hindistan Giysileri; Aayakkabılar / Indian Clothes; Footwear

Hindistan Giysileri; Chappals / Indian Clothes; Chappals

Hindistan Giysileri; Jutti / Indian Clothes; Jutti

Hindistan Giysileri; Khapusa / Indian Clothes; Khapusa

Hindistan Giysileri; Paduka / Indian Clothes; Paduka

---

From ancient times until the present day, the most common headwear for Indian men has been a turban. A turban is a length of cloth wrapped in a specific way around the top of the head. Most commonly worn outdoors, turbans can also be worn indoors. Woven of cotton, silk, or wool, turbans can be simple or very ornate. The type of fabric, patterns or colors on the fabric, length of fabric, and wrapping technique used for the turban indicate the wearer’s social status, religion, ethnicity, and, in some cases, profes sion. Followers of the Sikh religion, a religion based on the belief of one God and many paths, for example, are required to wear a starched muslin, or cotton cloth, turban made from a cloth about five or six meters in length. (Sikh men never cut their hair out of respect for it as God’s creation and wrap it in these turbans.) In some regions, Sikhs wear white turbans while in others dark blue turbans are worn. Turbans worn in different regions of the Rajasthan Desert include the leheriya, or wave, a patterned turban that is worn especially during the monsoon season; the panchrang, or five-color, turban worn for celebrations; and the more simply designed bundi, or small dot patterned, and mothro, or small square patterned, turbans worn for serious, somber occasions. Turbans can be decorated in a variety of ways. Often the fabric is dyed one color and bordered with a contrasting color. For more intricate designs, everyday turbans are block-printed or tiedyed. Festive turbans or those worn by wealthier men are made of more expensive fabrics, such as silk, and even woven or stamped with gold thread. In most parts of India turbans are worn wrapped directly around the bare head of the wearer. However, in modern-day Pakistan and especially the areas near Iran, Afghanistan, and central Asia, turbans are wrapped over the top of a soft cap called a topi or a rigid cap covered with embroidery called a kulah. There are many different styles of wrapping turbans. Two common ways include one continuous swirl around the head to form the turban or twisting the fabric into two parts and securing one end as a band around the forehead and then arranging the two segments into a diagonal tie on top of the head. Some wearers leave one end of the turban fabric hanging for decoration or for use as a head towel. Turbans continue to be worn by men throughout India and by many Sikhs and Muslims throughout the world. The style is also worn by women in some cultures, such as the nomadic group known as Kurds living in parts of Syria, Iraq, and Turkey. A prewrapped version of the turban became a popular hat with European and American women in the 1960s. Some older women continue to wear it in their homes as a casual covering for hair rolled in curlers. 

FOR MORE INFORMATION 

Askari, Nasreen, and Liz Arthur. Uncut Cloth: Saris, Shawls, and Sashes. London, England: Merrell Holbertson, 1999.

Photo: https://www.all-about-india.com/Indian-Body-Art.html

Kaynak: S. Pendergast, T. Pendergast, S. Hermsen, Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear through the Ages, Thomson Gale, 2023

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

 

Yorumlar