HİNDİSTAN GİYSİLERİ; MUSKALAR / INDIA CLOTHES; AMULETS


Takıların en eski biçimleri, kullanıcıyı korumak veya güçlendirmek için takılan muskalar veya süs eşyalarıydı. Erkeklerin taktığı süsler, rakipleri üzerindeki güçlerini simgeliyordu. Belirli bir başlık gibi bazı süs eşyaları, bir sosyal grubun yalnızca belirli üyeleri tarafından takılabilirdi: hakkı miras alan veya bu hakkı kazananlar. Takıların en eski biçimleri çiçeklerle, özellikle de erkeklerin ve erkek çocukların kulak memelerindeki bir deliğe süs olarak yerleştirilen orkidelerle yapılıyordu. Kulak memelerini metal, fildişi veya kristal süs eşyaları da süslüyordu. Bir düşmanın kesik başından alınan insan saçı da erkekler için değerli bir süstü. Bir çocuğun savaşçı statüsüne yükselişini simgeliyordu. Kurbandan fışkıran kanı simgelemek için saçlar genellikle kırmızıya boyanırdı. Kaplan pençeleri ve Hint karıncayiyenin pençeleri ile hayvan boynuzları da vücudu süslemek için kullanıldı. Kuzeydoğu Hindistan'daki Naga halkı, arkeologların veya geçmiş kültürleri inceleyen bilim adamlarının eski Kızılderililerin binlerce yıl önce başladığına inandıkları eski gelenekleri uygulamaya devam ediyor. Hindistan'da toplumlar büyüyüp geliştikçe takı stilleri daha ayrıntılı hale geldi. Takılar muska olarak kullanılmaya devam etti ancak kullanılan malzemeler oldukça karmaşık hale geldi. Taşlar cilalanarak boyuna takılan boncuklar haline getirildi. Kadınlar ve çocuklar kötülüklerden korunmak için kırmızı mercan boncuklarından ipler takmaya başladı. Koni taşıyan bir ağaçtan fosilleşmiş berrak veya sarımsı bir madde olan kehribar boncukları, kullanıcının sağlığını korumak için takılırdı. Geleneksel Hint tıbbi uygulamaları, kehribarın boğaz ağrısına karşı koruma sağlayacağını ve sarı kehribarın, cildin sararmasına neden olan D vitamini eksikliği olan sarılığı önlediğini öne sürüyor. Metal ve mücevherlerden daha ayrıntılı muskalar yapılmaya başlandı. Bu muskalar, üzerinde tanrı sembollerinin yer aldığı karmaşık bir şekilde oyulmuş plakalar ve ok uçları ve bıçak şeklindeki silah şeklindeki muskalar da dahil olmak üzere birçok biçime sahipti.

Ayrıca Bakınız;

Hindistan Kültürü / India Culture

Hindistan Giysileri / İndia Clothes

Hindistan Giysileri; Burka / İndia Clothes; Burca

Hindistan Giysileri; Çadar / İndia Clothes; Chadar

Hindistan Giysileri; Koli / İndia Clothes; Choli

Hindistan Giysileri; Dhoti and Lungi / İndia Clothes; Dhoti and Lungi

Hindistan Giysileri; Jama / İndia Clothes; Jama

Hindistan Giysileri; Punjabi Takımı / India Clothes; Punjabi Suit

Hindistan Giysileri; Purdah / India Clothes; Purdah

Hindistan Giysileri; Sari / India Clothes; Sari

Hindistan Giysileri; Uttariya / India Clothes; Uttariya

Hindistan Giysiler; Başlıklar / Indian Clothes; Indian Headwear

Hindistan Giysileri; Türban / Indian Clothes; Turbans

Hindistan Vücut Süslemeleri / Indian Body Decoration

Hindistan Vücut Süslemeleri; Ayak Süslemeleri / Indian Body Decoration; Foot Decoration

Hindistan Vücut Süslemeleri; Alın İşaretleri / İndian Body Decoration; Forehead Markings

Hindistan Giysileri; Kına / Hindistan Giysileri; Henna Stains

Hindistan Giysileri; Mücevher / İndian Clothes; Jewelery

Hindistan Giysileri; Muskalar / İndian Clothes; Amulets

Hindistan Giysileri; Tepeden Tırnağa Takı / İndian Clothes; Foothead Frao to Toe

Hindistan Giysileri; Woman Jewelery / İndian Clothes; Kadın Mücevherleri

Hindistan Giysileri; Piercing / Indian Clothes; Piercing

Hindistan Giysileri; Aayakkabılar / Indian Clothes; Footwear

Hindistan Giysileri; Chappals / Indian Clothes; Chappals

Hindistan Giysileri; Jutti / Indian Clothes; Jutti

Hindistan Giysileri; Khapusa / Indian Clothes; Khapusa

Hindistan Giysileri; Paduka / Indian Clothes; Paduka

---

The earliest forms of jewelry were amulets, or ornaments worn to protect or empower the wearer. Ornaments worn by men symbolized their power over adversaries. Some ornaments, such as a specific headdress, could be worn only by certain members of a social group: those who inherited the right or earned it. The earliest forms of jewelry were made with flowers, especially orchids, which were inserted as ornaments in a hole in the earlobe of men and boys. Metal, ivory, or crystal ornaments also adorned the earlobes. Human hair taken from the decapitated head of an enemy was also a prized ornament for men. It symbolized a boy’s rise to the status of warrior. The hair was often dyed red to symbolize the blood spurting from its victim. Tiger claws and those of the Indian anteater along with animal horns were also used to adorn the body. The Naga people of northeastern India continue to practice the ancient customs that archeologists, or scientists who study past cultures, believe ancient Indians began many thousands of years ago. As societies grew and developed throughout India, jewelry styles became more elaborate. Jewelry continued to be worn as amulets, but the materials used became quite complex. Stones were polished into beads that were worn around the neck. Strings of red coral beads began to be worn by women and children to protect them from evil. Beads of amber, a fossilized clear or yellowish substance from a cone-bearing tree, were worn to protect the health of the wearer. Traditional Indian medical practices suggest that amber will protect against sore throats and that yellow amber prevents jaundice, a deficiency of vitamin D that causes the skin to turn yellow. More elaborate amulets began to be made of metal and jewels. These amulets took many forms, including intricately engraved plates with symbols of gods and weapon-shaped amulets in the form of arrowheads and knives.

Photo: https://www.ethnicadornment.com/indian-amulets/

Kaynak: S. Pendergast, T. Pendergast, S. Hermsen, Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear through the Ages, Thomson Gale, 2023

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar